Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese aardappelmarkt (week 19)

De Franse verwerking draait voornamelijk om aardappelvlokken en chips

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België 
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: er zijn geen prijsopgaven, omdat er geen markt met zeldzame soorten is. Het werktempo van de verschillende Belgische units is lichtjes vertraagd (30 tot 50-60%) afhankelijk van het soort product (verse frites, diepvriesfrites, specialiteiten, aardappelvlokken, frites/croustilles...) en het type markten (Europese supermarkten, fast food-ketens, Europese export en wereldwijde export...). Het opzeggen van contracten heeft momenteel prioriteit. Er worden geen aankopen op de markt met zeldzame soorten gedaan. De enige waargenomen transacties hebben betrekking op veevoer of biogas, met prijzen van tussen de 0,50 en de 1,50 €/q. De export van verse aardappelen naar Oost-Europa gaat door (naar landen binnen of buiten de Europese Unie), maar de volumes zijn klein vanwege de toegenomen concurrentie van Duitse, Nederlandse en Franse exporteurs, die geografisch gezien dichterbij zijn. De prijzen liggen rond de 2,00 €/q of iets hoger. Voorbereiders/Verpakkers voor de binnenlandse markt werken min of meer tegen een gebruikelijk tarief en met de inzet van de gebruikelijke capaciteit.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering: Bintje, Fontane, Challenger: geen prijsopgaven vanwege gebrek aan transacties binnen de branche.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een vergoeding van € 5,00/q geregeld voor de aardappelen bestemd voor de fritesindustrie die zullen worden omgebogen naar veevoer, voeding voor huisdieren, eten voor voedselbanken en die om gebruikt te worden bij de productie van bio-ethanol, alcohol en zetmeel. Het Ministerie van LNV denkt dat het gaat om een miljoen ton zeldzame aardappelen, met een maximum van € 100.000 per bedrijf (max. 2.000 ton). Deze 5,00 €/q komt overeen met 40% van de gemiddelde waarde die deze hadden tussen september 2019 en februari 2020.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com   

Duitsland
De laatste week van april is vaak de laatste week waarin het vooral de  ‘inboorlingen’ zijn die de markt domineren... Dan is het de beurt aan de importaardappelen (ten zuidoosten van de Middellandse Zee) en daarna worden de nieuwe aardappelrassen (ten noorden van de Middellandse Zee) steeds belangrijker. In het zuidwesten (Bade Wurtemberg) zien we, zoals elk jaar, nogal wat nieuwe Franse rassen.

Versmarkt: ongewijzigde prijzen voor vastkokende aardappelen: 24,17 €/q (vergeleken met 24,17 €/q vorige week), en stevigere prijzen voor kruimige en bloemige aardappelen: 22,92 €/q (vergeleken met 22,83 €/q vorige week). Betere prijzen (tot 3,00 €/q meer) voor bewaaraardappelen.

Verwerkingsmarkt: Fontane/Challenger: geen prijsopgaven. Innovator: geen prijsopgaven. Prijsopgaven voor aardappelen voor ander gebruik (biogas, veevoer…): tussen de 1,50 en de 2,00 €/qt (vorige week lagen de prijzen ook tussen de 1,50 en de 2,00 €/qt).

Biologische aardappelen: onderhandelbare telersprijzen van tussen de 63 en de 65 €/qt.

In januari is het aantal biologische aardappelen dat in supermarkten wordt verkocht met 3% gedaald ten opzichte van januari 2019, maar de totale waarde van de aankopen is gestegen als gevolg van de grotere verkoop van kleinere verpakkingen (die tussen 1,00 kg en die van 1,5 of 2,00 kg). In februari steeg de omzet met 3% in vergelijking met 12 maanden eerder. De Duitse opbrengst wordt systematisch aangevuld met importaardappelen uit Oostenrijk en Nederland. Het aantal biologische aardappelen in Nederland neemt toe, met name die aardappelen die bedoeld zijn voor de export naar Duitsland.

Frankrijk
Het poten van de aardappelen is bijna voltooid en de hoeveelheid is op 22 april gestegen tot meer dan 90% (schatting door UNPT). Op de markt met zeldzame soorten is geen vraag vanuit fabrieken. De industriële activiteit draait voornamelijk om aardappelvlokken en chips.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Duitsland
De laatste week van april is vaak de laatste week waarin het vooral de  ‘inboorlingen’ die de markt domineren... Dan is het de beurt aan de importaardappelen (ten zuidoosten van de Middellandse Zee) en daarna worden de nieuwe aardappelrassen (ten noorden van de Middellandse Zee) steeds belangrijker. In het zuidwesten (Bade Wurtemberg) zien we, zoals elk jaar, nogal wat nieuwe Franse rassen.

Aan ons persoonlijk is bevestigd dat de telersprijzen de afgelopen dagen tussen de 63 en de 65 €/100 kg lagen. Hierbij gaat het om partijen van verschillende soorten bewaaraardappelen. Verder zijn biologische aardappelen sinds het begin van de coronavirus crisis steeds populairder aan het worden.

Voor meer informatie:  

FIWAP
www.fiwap.be   

Publicatiedatum: