Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekse aardappelhandelaar denkt 20% meer vroege aardappelen af te zetten

Hoewel het Griekse aardappelseizoen langzaam op gang is gekomen, is de handel stabiel. Dankzij een periode van ideaal groeiweer verwachten de Grieken grotere hoeveelheden dan vorig jaar, een stijging van ongeveer 20%. Het meest uitdagende is het om de aardappelen te exporteren, omdat er nog steeds onzekerheid is aan de Europese grenzen.

"De consumptieaardappeloogst is al begonnen, het gaat langzaam maar gestaag en we verwachten nog grotere volumes naarmate het seizoen vordert. De kwaliteit is uitstekend en de losse schil geeft de aardappelen een aantrekkelijke frisse uitstraling," zegt Christos Varvaresos, sales manager van AK Greek Fruits.

"Het weer heeft veel goed gedaan vanaf het moment dat er gepoot is. Lichte en frequente buien zorgden voor ideaal weer voor het aardappelseizoen. De velden bleven nat maar verhardden niet, zodat de aardappelen de ruimte hadden die nodig was om te groeien. Het resultaat is een hogere opbrengst dan vorig jaar, we verwachten een toename van 20%. Vorig jaar konden we meer dan 5.000 ton op de lokale markt verkopen en exporteren. Deze toename is erg goed nieuws en we moeten de telers waarmee we werken ondersteunen om hun gewas te verkopen." 

"Op internationaal niveau is de logistiek nog steeds een uitdaging, maar we zijn er als bedrijf in geslaagd om de logistiek op de lokale markt goed af te handelen. We hebben onze eigen vrachtwagens en bestelwagens en we kunnen onze producten in Griekenland leveren waar er vraag naar is."

"De export daarentegen is moeilijker te organiseren, omdat we sterk afhankelijk zijn van logistieke bedrijven en de huidige situatie op zijn minst verlamd te noemen is. Onze belangrijkste exportpartners bevinden zich in Oost-Europa, Tsjechië, Slowakije, Polen, Roemenië en Litouwen. De grenzen zijn open, maar onstabiel geworden, iedereen is alert en in ieder land is er altijd de mogelijkheid van een totale grenssluiting. We hopen zeker op het betere tijden en we zullen ons best doen om elk obstakel te overwinnen."

Ondanks de uitdagingen waar de aardappelhandelaren voor staan, benadrukt Varvaresos dat een goed seizoen nog steeds mogelijk is omdat het seizoen nog een tijdje zal duren. "Het aardappelseizoen is nog maar net begonnen en het wordt een lange moeilijke weg naar het einde toe. We verwachten een goed seizoen, zelfs als bedrijven gesloten blijven. Als mensen thuis blijven, zullen ze meer eten en zullen zij het meeste geld besteden aan het kopen van voedsel. Daarom verwachten we dat onze verkoop stabiel blijft en zelfs de verkoop die normaal gesproken van restaurants en andere soortgelijke bedrijven zou komen, zal compenseren."

"Het coronavirus is de grootste zorg van de wereld. De tuinbouw heeft moeite om de teelt van gewassen op peil te houden, terwijl de toeleveringsketens het nog moeilijker hebben om de productstroom in stand te houden. Ons werkgebied is nooit gemakkelijk geweest en nu, met alle complicaties van de coronacrisis, is het nog zwaarder. We kunnen niet vanuit huis werken, we staan in de frontlinie en stellen onszelf elke dag bloot aan gevaar. Maar het is het zeker waard."

"Wij van AK Greek Fruits, en ik ben er zeker van dat vele anderen in hetzelfde gebied hetzelfde gevoel hebben, zijn er trots op dat we de productenstroom voor de nationale en internationale markt in stand kunnen houden. Onze focus is gericht op het komende seizoen van Griekse aardappelen en watermeloenen. Wij zijn er zeker van dat het een moeilijke tijd zal worden, maar we zijn optimistisch dat we in staat zullen zijn om onze producten efficiënt en met een hoge mate van hygiëne te leveren om de verspreiding van het virus te voorkomen."

Varvaresos sluit af met een boodschap aan al zijn collega's in de AGF-sector alsook aan de consumenten: "We moeten de handen ineenslaan: telers, producenten, importeurs/exporteurs, transportbedrijven en lokale bedrijven en de goederen aan de consumenten leveren. We moeten de lokale markten voorzien van voldoende groenten en fruit. We moeten consumenten niet nog meer belasten met lege schappen. Blijf thuis als het kan, bevoorraad uw huis efficiënt en houd er rekening mee dat we ons best doen om u van verse groenten en fruit te voorzien."

Voor meer informatie:
Christos Varvaresos
AK Greek Fruits
+30 262 305 5200
+30 6979415007
info@greekfruits.gr
www.greekfruits.gr

Publicatiedatum: