Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aanhoudende droogte baart aardappeltelers zorgen

Aankondiging Poolse lockdown doet vraag naar aardappelen omhoog schieten

De vraag naar aardappelen in Polen is aanzienlijk toegenomen. De vraag nam toe na de aankondiging van de lockdown, met uitzondering van geschilde aardappelen, waarvan de verkoop daalde met 50%. Het weer is ook een reden tot bezorgdheid, aangezien er in de meeste gebieden van Polen niet genoeg regen is gevallen.

Beperkte export
"Net als veel andere Europese landen zit Polen al een tijdje in de lockdown. De vraag naar Poolse aardappelen is sindsdien gestegen," zegt Łukasz Ostrowicz, bestuurslid van Bugaj, een Poolse aardappelhandel. "Als een van de belangrijkste leveranciers van consumptieaardappelen aan de Poolse detailhandel hebben we sinds de aankondiging van de lockdown een aanzienlijke toename van de vraag naar consumptieaardappelen waargenomen. Opmerkelijk is dat de verkoop van verpakte aardappelen veel meer is gestegen dan de verkoop van losse aardappelen, wat waarschijnlijk te verklaren is door de eenvoud in gebruik en het gemak van het winkelen. Aan de andere kant is de verkoop van geschilde aardappelen uit onze aardappelverwerkingsfabriek met ongeveer 50% gedaald. Polen exporteert slechts zeer beperkte hoeveelheden aardappelen. Het verbod op de vrije uitvoer van Poolse aardappelen naar de EU en andere landen is al vele jaren een probleem voor de sector."

Import gedaald
Polen importeert ook aardappelen uit andere Europese landen, hoewel de hoeveelheden dit seizoen verminderd zijn: "De invoer is gedaald ten opzichte van vorig jaar, hoewel sommige rassen van bijzonder hoge kwaliteit werden geïmporteerd uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. De invoer van nieuwe aardappelen uit het Middellandse-Zeegebied is ook al begonnen en zal naar verwachting doorgaan tot er van eind mei tot begin juni nieuwe Poolse aardappelen arriveren. Aardappelen uit Egypte of Marokko zijn ook beschikbaar, maar zijn niet zo populair in Polen omdat ze geen aantrekkelijke losse schil hebben die de aardappelen hun verse uiterlijk geeft."

Toegewijde medewerkers
De toename van de vraag bleek een uitdaging voor Bugaj, omdat er tegelijkertijd lockdown maatregelen werden ingevoerd. "Toen de Poolse autoriteiten nieuwe lockdown maatregelen aankondigden, schoot de verkoop van aardappelen tegelijkertijd omhoog. Dit bleek een uitdaging voor de aardappelverpakkers om in zeer korte tijd grotere hoeveelheden te leveren. Ik ben er trots op dat we dankzij onze toegewijde medewerkers bijna alle benodigde hoeveelheden hebben kunnen leveren aan de distributiecentra van onze klanten."

Gebrek aan regen
Maar het is niet alleen het coronavirus dat Ostrowicz bezig houdt, want het weer zou een andere uitdaging voor de aardappelsector kunnen blijken te zijn: "Op dit moment is onze grootste zorg een volledig gebrek aan regen in de meeste gebieden van Polen. De winter was extreem droog en ook in het voorjaar is er geen regen gevallen. Deskundigen hebben gewaarschuwd dat we op koers liggen van een extreme droogte, tenzij de huidige weersomstandigheden veranderen. Gelukkig hebben deze omstandigheden nog geen invloed gehad op de aardappelteelt."

Coronamaatregelen
Natuurlijk heeft Bugaj zijn werkwijze ten aanzien van het coronavirus moeten veranderen "We hebben in een vroeg stadium verschillende veiligheidsmaatregelen genomen, waarbij de eerste aanpassingen al in februari plaatsvonden, voordat de veiligheidsvoorschriften officieel werden gecommuniceerd. We hebben ons werkschema veranderd, we werken in ploegendienst en onze medewerkers ontmoeten elkaar niet tijdens het werk. Onze fabriek wordt dagelijks ontsmet. Chauffeurs zijn niet toegestaan op ons terrein. Onze medewerkers kregen gezichtsmaskers en vizieren en we installeerden talrijke desinfectiedispensers. We zijn blij dat we in deze uitdagende situatie een volledig begrip hebben van onze medewerkers," besluit Ostrowicz.

Voor meer informatie:
Łukasz Ostrowicz
BUGAJ sp. z o.o.
+48 698 678 536
lukasz.ostrowicz@fhbugaj.pl 
www.bugaj.pl

Publicatiedatum: