Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese aardappelmarkt (week 15)

De belangrijkste Franse verwerker is van plan het huidige seizoen te verlengen

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: de activiteit blijft afnemen. Hierdoor is de vraag naar zeldzame soorten volledig afwezig. De prioriteit gaat nog steeds uit naar de gecontracteerde volumes. Voor sommige kopers zijn die vertraagd, terwijl andere op tijd zijn. Bij verpakkingsstations is nog steeds sprake van een hoge activiteit, zowel voor de binnenlandse versmarkt als voor de export (kleine volumes die naar Roemenië, Polen en Tsjechië (met een enigszins toenemende concurrentie vanuit Duitsland) en verder  naar Engeland worden geëxporteerd.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje, Fontane en Challenger: geen prijsopgaven, vanwege een gebrek aan transacties voor de industrie.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De fabrieken draaien voor diepvriesproducten op halve kracht, terwijl de meeste lijnen voor verse frites praktisch worden stopgezet. Bij gebrek aan zeldzame rassen worden de aardappelen zonder contract verwerkt tot aardappelschijven en aardappelzetmeel of verwerkt in veevoer en afgezet tegen prijzen van ongeveer 1,00 tot 1,50 €/q. Meerdere gecontracteerde overschotten worden voor prijzen van tussen de 1,00 en de 3,00 €/q afgezet. De binnenlandse versmarkt is weer rustiger en heeft ook te maken met een volumeafname. Desalniettemin blijven de prijzen tussen de 7,00 en de 12,00 €/q liggen voor specifieke in bulk opgeslagen soorten kruimige aardappelen en tussen de 14,00 en de 15,00 €/q voor bewaaraardappelen. Vastkokende aardappelen worden momenteel tegen hogere prijzen afgezet. Verder is ook de exportactiviteit gedaald. Wel worden er nieuwe impulsaankopen verwacht, met name vanuit Oost-Europa. De prijzen voor aardappelen van basiskwaliteit lagen vorige week tussen de 11,00 en de 14,00 €/q (gesorteerd, verpakt in zakken).

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com  

Frankrijk
Voor de industrie is er vrijwel geen vraag vanuit fabrieken. We zullen de ontwikkeling van de coronaviruscrisis en de directe en indirecte effecten ervan op de wereldeconomie en op de handel in afgewerkte producten moeten blijven volgen. In Frankrijk loopt nog 1 enkele friteslijn, maar de rest van de lijnen zou opnieuw kunnen beginnen en aardappelschijven kunnen maken. De belangrijkste Franse fabrikant heeft de teelt van 250 ha vroege aardappelen in Les Landes geannuleerd en vroege rassen omgezet naar latere in andere regio's. De fabrikant is ook van plan het huidige seizoen te verlengen tot eind juli. De export naar landen in Oost-Europa gaat vooralsnog door (aan Polen wordt wel kleinere volumes geleverd). De prijzen liggen tussen de 8,00 en de 12,00 €/q voor in big bags gesorteerde aardappelen en tussen de 14,00 en de 15,00 €/q voor zakken aardappelen van 10 kg. De sluiting van Fish & Chips-winkels in Groot-Brittannië heeft echter het transport naar Engeland onderbroken. De binnenlandse versmarkten hebben de neiging te vertragen. De prijzen liggen tussen de 15,00 en de 22,00 €/q voor kruimige aardappelen en tussen de 30,00 en de 35,00 €/q voor vastkokende aardappelen met een goede wasbaarheid.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Duitsland
Versmarkt: de prijzen zijn licht gedaald, zowel die voor vastkokende aardappelen – 23,88 €/q – (vergeleken met 24,00 €/q vorige week), als die voor kruimige, bloemige aardappelen – 22,25 €/q – (vergeleken met 22,67 €/q vorige week). Verder was er sprake van betere prijzen (tot 3,00 € / q meer) voor de bewaaraardappelen. Sommige rassen die normaal gesproken door de industrie worden gebruikt, zijn nu te vinden in de schappen van de supermarkt en ze worden voor de export gebruikt.

Industriemarkt: Fontane / Challenger: prijsopgaven (2 weken geleden: 10,00 € /q)
Innovator: geen prijsopgaven (vorige week, 11,00 €/q) De prijsopgaven voor het op een andere manier gebruiken van de aardappelen (biogas, veevoer…) zien er als volgt uit: 1,50 - 2,00 €/qt. Gezien de ontwikkeling van de pandemie en de markt lijkt het steeds meer voor de hand liggend dat de industrie niet alle vroege aardappelen (of latere rassen) nodig heeft. Daarom hebben Reka Rheinland, de handel en de fabrikanten in een algemene oproep telers verzocht – indien mogelijk – de grond waarop ze telen te verkleinen. Deze verkleiningen dienen echter wel enkel te gebeuren na overleg met de verschillende spelers in de keten.

Biologische aardappelen: onderhandelbare telersprijzen van tussen de 63 et 65 €/qt.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië
De ernstige verstoringen door de sluiting van fastfoodrestaurants, horecagelegenheden en Fish & Chips-winkels, hadden vorige week grote gevolgen voor de sector. Duizenden tonnen voorraden hebben nu praktisch geen markt meer. Fabrieken draaien enkel nog om de beschikbare koelcellen te kunnen vullen. Gezien de onzekerheid met betrekking tot volgende week, proberen sommige telers hun bestellingen voor planten te annuleren en hun contracten op te zeggen om vervolgens percelen te kunnen gaan huren en hun oppervlakten te verkleinen. Fabrikanten steunen dit initiatief door hun vroege aardappelareaal te verminderen. Voor consumenten worden er thuisbezorgdiensten voor fish & chips ingevoerd. Op de versmarkten is vorige week een verkooppiek gehaald, maar het tempo keert nu weer terug naar ‘normaal’. Bereiders wordt verzocht voorraden van Markies voor de industrie te kopen. Tot slot is er sprake van een kleine exportactiviteit richting de Canarische Eilanden.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be

 

 

 

  

 

Publicatiedatum: