Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VSSE: "Compromisoplossing brengt weer wat ontspanning in de aspergebedrijven"

Stijgende nachttemperaturen laten asperges opkomen

Na de koude dagen die de groei van de asperges afremden, zijn de omstandigheden nu weer optimaal voor de edele groente. "Zo langzaam aan komt het aspergeseizoen goed op gang. De compromisoplossing van de de Duitse Bonsregering, 80.000 seizoensarbeiders onder strenge hygiënische voorschriften naar Duitsland te laten reizen, brengt weer wat ontspanning in de aspergebedrijven. We hopen dat het in goede samenwerking met de seizoenskrachten uit binnen- en buitenland nog een naar omstandigheden tevredenstellend seizoen kan worden", zegt Simon Schumacher, bestuursvoorzitter van de 'Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e.V.'


Een blik op de aspergeakker / Foto: VSSE e.V./Christoph Göckel 

Na de eerste gesprekken met handelaren is Michael Koch, plaatsvervangend sectorleider en aspergemarktdeskundige van de 'Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH' (AMI) positief: "Onder de huidige omstandigheden en afgezien van het wegvallen van de afzet aan de gastronomie, is het aspergeseizoen goed van start gegaan. In de coronacrisis functioneren de directe verkoop vanaf het erf en de weekmarkten tot nu toe goed.“ Volgens de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft lag de zelfverzorgingsgraad bij asperges in het afgelopen jaar op maar liefst 86%. Het is de enige groentensoort die voor zo'n groot deel in Duitsland zelf geteeld en geconsumeerd wordt.

Gelijkmatige groei
Volgens aspergedeskundige dr. Ludger Aldenhoff is de kwaliteit dit jaar goed: "Tot nu toe zijn de asperges mooi gelijkmatig gegroeid. Met alle beperkingen door de seizoensarbeidersproblematiek zullen we met Pasen asperges hebben en na Pasen pas echt goed met het seizoen van start gaan.“

Terugblik op het seizoen 2019
Volgens het Duitse Bureau voor de Statistiek viel de aspergeoogst van 2019 met 130.563 ton bijna 2 procent kleiner uit dan in 2018. Daarbij viel het aspergeareaal met 22.975 hectare circa 2% kleiner uit dan in 2018. De opbrengst viel met 5,68 ton per hectare even groot uit als in 2018. In Duitsland waren er in het afgelopen jaar in totaal 1660 aspergeteeltbedrijven (2018: 1779 bedrijven), die in totaal op 27.338 hectare teelden. Dat was een circa 4 procent kleiner areaal dan in 2018 bij een gelijktijdige afname van het aantal telers met 7 procent. Deze cijfers zetten de teruglopende trend van het afgelopen jaar voort.

Voor meer informatie:
www.vsse.de 

Publicatiedatum: