Antoine Geysels, Top'Pom:

“Coronaviruscrisis heeft het evenwicht op de markt voor consumptieaardappelen weer hersteld”

Vóór de coronaviruscrisis leek er sprake te zijn van een overschot aan aardappelen. De crisis heeft de afzet van aardappelen echter zo sterk gestimuleerd dat alles weer in evenwicht is. “De markt voor consumptieaardappelen is al drie weken erg dynamisch te noemen met een aanzienlijke vraag vanuit onze Spaanse, Franse en Italiaanse klanten. Dit zorgt voor enige druk en maakt dat de prijzen omhoog gaan,” legt Antoine Geysels van Top'Pom uit.

Op de Franse markt heeft het coronavirus voor een abnormaal grote vraag naar aardappelen gezorgd. “Daarbij hebben consumenten de supermarkten echt helemaal leeggeplunderd. Inpakkers hebben daardoor hun dagelijkse volumes en hun voorraden enorm moeten vergroten. “Hetzelfde geldt volgens Antoine voor de exportactiviteiten naar Spanje en Italië, twee markten met grote behoeften. Het sluiten van de grenzen heeft geen invloed gehad op de activiteiten naar die landen. “Deze beperking heeft dus ook geen gevolgen voor voedingsmiddelen. Om logistieke redenen is het echter moeilijker geworden om naar sommige landen in Oost-Europa te exporteren.”

Behalve het feit dat het transport een uitdaging is, is de grootste uitdaging voor het bedrijf op dit moment om – totdat de vroege aardappelen er zijn – aan de vraag naar bewaaraardappelen op de Franse markt te voldoen. “Dit vereist een goede reactiviteit van telers, verpakkers en hun personeel.”

Grote gevolgen voor de industrieaardappelen
De markt voor industrieaardappelen is door de coronacrisis zwaar benadeeld. “Omdat restaurants en horecagelegenheden verplicht gesloten zijn, halen ze hun voorraad niet meer uit de verwerkende fabrieken. Wel is er een hernieuwde belangstelling ontstaan voor de verschillende rassen van de versmarkt, omdat consumenten tijdens de lockdown waar we in zitten de tijd nemen om hun aardappelen zelf te bereiden.”

Voor Top'Pom heeft de sluiting van de openluchtmarkten in Frankrijk niet veel impact gehad. “Onze klanten werken bijna uitsluitend met Franse supermarkten en heel weinig voor kleine detailhandelsmarkten.”

Voor meer informatie:
Antoine Geysels
Top’Pom
Z.I. Villette 10700
Arcis-sur-Aube
Telefoonnummer: +33 3 25 37 12 16
antoine@top-pom.fr 
www.top-pom.fr 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven