Europese aardappelmarkt (week 13)

In West-Europa zijn veel verschillende aardappelverwerkers gesloten

Voor de Europese aardappelsector zijn de directe gevolgen van de gezondheidscrisis als gevolg van corona talrijk. In West-Europa zijn meerdere aardappelverwerkers (geheel of gedeeltelijk) gesloten. Het gaat dan met name om de eenheden die fastfoodrestaurants en verkooppunten van verse frites bevoorraden. Dit is vooral het geval in Frankrijk en Nederland. De verwerkingsactiviteit in België blijft een bepaald tempo aanhouden, omdat de fabrieken daar meer gericht zijn op de (Europese) distributie van diepvriesproducten. We vrezen echter wel dat er de komende weken een geleidelijke vertraging zal ontstaan omdat de koelcellen vol raken. De vlokkenlijnen blijven draaien. Het zeevervoer lijkt in de richting van Azië weer op koers te raken, maar de vraag naar verwerkte producten is kleiner. Kopers nemen verschillende soorten maatregelen om het gebrek aan vraag te compenseren: ze zoeken naar extra koelcellen, naar mogelijkheden om de levering van gecontracteerde volumes uit te stellen tot juni/ augustus, ze zoeken naar alternatieve afzetmogelijkheden (bijvoorbeeld met vee), naar de mogelijkheid om gebieden te verkleinen of te verwijderen die bedoeld waren om vroege aardappelen op te telen in Les Landes, naar een mogelijkheid om gebieden en/of contractvolumes van vroege aardappelen (zelfs bewaarrassen) in België te verkleinen. Niemand weet immers wanneer (en hoe snel) de wereldmarkten na de crisis weer van start zullen gaan. De doelstelling blijft het nakomen van de afspraken rond de lopende contracten, maar dit is min of meer afhankelijk van de segmenten (verse frites versus diepvriesfrites) en de rassen.

Aardappelen telen in 2020
In het hele noordwesten van Europa neemt het aantal verzoeken tot verkleining van de 2020-gebieden toe. Daarbij is het heel uitzonderlijk en uniek dat zelfs de verwerkende industrie om dergelijke gebiedsverkleiningen vraagt. Sommige kopers die op basis van contracten werken maken bezwaar tegen de hoogte van de vergoedingen. De allereerste (pogingen tot) aanplanting heeft plaatsgevonden in Luiks Haspengouw.

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Industriemarkt: gezien het feit dat de markten momenteel worden geblokkeerd doordat de vraag vanuit de industrie compleet afwezig is, is er op dit moment bijna geen handel in zeldzame rassen. Niettemin zien we prijzen van tussen de 1,50 en de 2,50 €/q, voornamelijk voor de overschotten van verschillende rassen.

De exportactiviteiten verlopen nog steeds goed en dan met name naar Roemenië en Polen.

Ook op de binnenlandse versmarkt is veel activiteit.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje, Fontane, Challenger: geen prijsopgaven vanwege omdat er voor de industrie geen transacties hebben plaatsgevonden.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De sector maakt een ongekende situatie door waar geen enkele marktdeelnemer ervaring mee heeft. Gezien de grote onzekerheden ten aanzien van het einde van het seizoen wordt de verwerkingsactiviteit gehalveerd en is er helemaal geen vraag. Het weg naar de zetmeelindustrie (met of zonder overheidssteun) blijft toegankelijk om zo toch nog enkele volumes af te kunnen zetten. De bereiders voor de binnenlandse versmarkt hebben de gekste weken ooit achter de rug waarin consumenten vooral wilden inslaan. De vraag is nu kleiner, maar de activiteit blijft ‘normaal’ tot groot. De prijzen bleven vorige week hetzelfde als die van vorige week ( tussen de 9,00 en de 13.00 €/q voor bulkpartijen van de basiskwaliteit en tussen de 14,00 en 17,00 €/q voor partijen van superieure kwaliteit in kratten). Hierna nam de populariteit onder invloed van de verwerkingsmarkt weer af. De exporteurs deden het ook erg goed, maar sinds medio vorige week is de druk afgenomen.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com  Frankrijk
Voor de industrie geldt dat er geen vraag is vanuit de fabrieken. We zullen de ontwikkelingen rondom de  coronacrisis moeten blijven volgen, evenals de directe en/of indirecte effecten ervan op de wereldeconomie en op de handel in afgewerkte producten.

Frankrijk
Voor de industrie geldt dat er geen vraag is vanuit de fabrieken. We zullen de ontwikkelingen rondom de  coronacrisis moeten blijven volgen, evenals de directe en/of indirecte effecten ervan op de wereldeconomie en op de handel in afgewerkte producten.

Op de versmarkten blijft de handel regelmatig, maar de volumes van de vorige week worden niet gehaald. De activiteiten met betrekking tot de gewassen rassen blijft constant. In de export zorgt de actievere aanwezigheid van enkele Oost-Europese bestemmingen (Polen, Roemenië) ervoor dat de activiteiten rondom de gepofte aardappelen langer stand houden. Duitsland en Engeland kopen ook. De prijzen zijn zeer heterogeen afhankelijk van de segmenten, maar over het algemeen zijn ze wel gestegen. De prijzen liggen tussen de 10,00 en de 20,00 €/q voor basisrassen – afhankelijk van de grootte en de wasbaarheid en tussen de 20,00 en de 30,00 €/q voor vastkokende rassen.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Duitsland
De vraag op de versmarkt blijft erg goed en, zoals verwacht, zijn de grootste zakken en verpakkingen opnieuw in supermarkten te vinden en zelfs meer bij kruideniers en in lokale winkels. In sommige gevallen is de keuze verkleind zodat bepaalde volumes automatisch voorrang kregen. Is er nog geen goede vraag? Dan is het toegestaan om de prijzen te laten stijgen. Daarnaast belanden sommige in eerste instantie voor de industrie bestemde rassen op de versmarkt. Het aspergeseizoen begint nu en de vroege importaardappelen moeten in de schappen liggen. Maar: de uiteindelijke leveringen kunnen enigszins vertraagd zijn. Die vertraging is weer in het voordeel van de kleinere lokale aardappelteelt. Voor Pasen zal de vraag naar consumptieaardappelen waarschijnlijk wel toenemen. Het poten van vroege aardappelen ging verder afgelopen week op volle toeren door…

Versmarkt: de prijzen zijn iets hoger voor vastkokende aardappelen: 24,00 €/q (vergeleken met 23,83 €/q vorige week) en stabiel voor kruimige, bloemige aardappelen: 22,67 €/q (vergeleken met 22,67 €/q vorige week). Betere prijzen (tot 3,00 €/q hoger voor bewaaraardappelen). De verkoop in supermarkten verloopt nog steeds erg goed en de activiteiten van de bereidende verpakkers is dynamisch te noemen!

Industriemarkt: Fontane / Challenger: geen prijsopgaven (2 weken geleden lagen de prijzen rond de 10,00 €/q). Innovator: geen prijsopgaven (vorige week lagen de prijzen rond de 11,00 €/q).

Biologische aardappelen: telersprijzen die onderhandelbaar zijn en liggen tussen de 63 en 65 €/qt.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië
Nu alle restaurants en fastfoodketens gesloten zijn, heeft de verwerkende industrie het komende jaar geen afzetgarantie. Het lijkt erop dat de telers door de kopers zijn geïnformeerd over het feit dat het niet nodig is om volumes met zeldzame rassen voor de oogst van 2019 te kopen. De aardappelen die nu worden geoogst zullen geheel volgens contract zullen worden afgenomen, maar met de waarden van die van november.

In sommige gevallen zijn er planten geleverd voor het komend seizoen, maar worden de contracten opgeschort “totdat de situatie verbetert”. Enkele Markies die oorspronkelijk bedoeld waren voor fish & chips worden nu aangeboden voor verpakkers. De vraag naar chips is heel groot.

Op de versmarkten  zijn de activiteiten na de drukte van de afgelopen 2 weken opnieuw minder geworden. We verwachten dat de consumptie van huishoudens zich ongeveer 20% meer zal stabiliseren dan normaal.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven