Schwing Technologies zet in op VacuClean-methode

Gerecycled PET efficiënt van metaalfilters verwijderen

Gerecycled PET (rPET) wordt steeds vaker ingezet voor de productie van groenten- en fruitschaaltjes: Circular Packaging is hierbij het trefwoord. Metalen filters, die in de productieprocessen door grote productie-installaties gebruikt worden, moeten dagelijks verwisseld worden en ontdaan worden van rPET-resten. "Voor de reiniging van deze filters gebruiken onze packaging-klanten onze bijzonder milieuvriendelijke techniek vacuümpyrolyse“, vertelt Virgilio Perez Guembe, thermisch reinigingsdeskundige van SCHWING Technologies.

Anders dan langdurige handmatige procedures duurt dit volledig automatische proces slechts circa acht tot tien uur. "Onze VACUCLEAN-installaties reinigen snel en in één keer: dat bespaart niet alleen tijd, maar ook mankracht", benadrukt Perez Guembe en hij wijst erop dat gebruikers tegelijkertijd van een geoptimaliseerde digitale netwerkvorming van de installaties profiteren.


Gerecycled PET met thermische vacuümpyrolyse van filters verwijderen. Foto: SCHWING Technologies

Korte reinigingstijden voor filters die verontreinigd zijn met rPET
Dit proces wordt bijvoorbeeld toegepast op circa 85 x 35 cm (B x H) grote metalen filters, die bij het productieproces van groenten- en fruitschaaltjes ingezet worden. De producent, een Spaanse verpakkingsfabrikant, werkt met rPET. Het bedrijf moet dagelijks zijn filters reinigen en gebruikt daarvoor de vacuümpyrolyse-techniek en de speciale reinigingskennis van SCHWING. Daarbij werden technische factoren zoals individuele reinigingsduur, de vacuümatmosfeer, de exacte temperatuurboog en de maximale temperatuur van het gehele proces speciaal afgestemd op de filtersystemen en het rPET van deze gebruiker. "Om het reinigingsverloop extra te bespoedigen, hebben we voor onze klant bovendien een extra aan de maten van de filters aangepaste laadmand geproduceerd“, aldus de SCHWING-deskundige.

Milieuvriendelijk reinigingsproces in vacuümpyrolyse-systeem
Er wordt gereinigd in een elektrisch verwarmde vacuüm-reinigingskamer, waarvan de temperatuurmeting direct aan het filter plaatsvindt. Het milieuvriendelijke reinigingsproces beschrijft Perez Guembe zo: "Om ervoor te zorgen dat allereerst een groot deel van het rPET kan smelten en wegstromen, warmt de installatie langzaam op. Pas bij circa 440 graden Celsius start dan het eigenlijke pyrolyseproces, die de rest van het polymeer afbreekt.“ Overgebleven koolstof wordt door een aansluitende oxidatiefase bij circa 450 graden Celsius verwijderd. Dit alles gebeurt volledig automatisch en laat vrijwel geen resten achter. De laatste anorganische reststoffen worden indien nodig handmatig met perslucht verwijderd.

Digitale integratie van de VACUCLEAN-reinigingsinstallatie
Om het volledig automatische reinigingsproces ook digitaal te optimaliseren, heeft het ontwikkelaarsteam van SCHWING het thermische vacuümpyrolyse-systeem uitgebreid met meerdere nieuwe componenten. Tot deze digitale bouwstenen horen naast een nieuw touchpanel met netwerkverbinding ook een interne dataverbinding voor Data Mining en een digitale systeemdocumentatie in de SCHWING-cloud. Verdere technische vernieuwingen zijn een volledig elektronische doorstroommeting voor katalysator aanvoerlucht, een processignaallampje en een herzien storingsmeldingsconcept. "Al deze maatregelen verkorten de reinigingstijden duidelijk, wat juist voor onze klanten uit de verpakkingsindustrie van groot belang is“, aldus Perez Guembe.

Voor meer informatie:
SCHWING Technologies GmbH
Oderstraße 7
47506 Neukirchen-Vluyn
T +49 2845 930 146
www.schwing-technologies.com
www.thermal-cleaning.com/de/reinigungs-systeme-und-zubehoer/vakuum-pyrolysesysteme.html 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven