Europese aardappelmarkt (week 13)

Toenemende vraag naar consumptieaardappelen

In alle NEPG-landen (EU-04 + het VK) zien we de afgelopen dagen een toename van de vraag naar consumptieaardappelen. Een aantal verpakkers in de kant-en-klaarmaaltijdensector hebben het hele weekend doorgewerkt om aan de vraag te kunnen voldoen (veroorzaakt door 'paniekaankopen' en de logische en duidelijke toename van de aardappelconsumptie in huiselijke kring). Ook hebben zij het hele weekend doorgewerkt om de schappen gevuld te houden. We zien bovendien een betere detailverkoop van verwerkte producten (als chips), diepvriesfrites, kant-en-klare aardappelgerechten). De restaurants en kantines zijn dan wel gesloten, maar consumenten kopen nog steeds diepvriesproducten en kant-en-klaar-maaltijden om thuis te kunnen eten.

Voor de industrie ziet alles er veel minder rooskleurig uit. Fabrieken zijn ofwel gesloten of ze draaien met verminderde capaciteit, vertraagde contracten zonder aankopen op de markt met zeldzame soorten. Het zal nog dagen, zo niet weken duren voordat we inzicht hebben in de manier waarop de situatie zich zal ontwikkelen op het gebied van het leveren (binnen de 27) en het exporteren (overzee) van eindproducten.

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België 
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industriemarkt: er zijn helemaal geen industriële kopers op de markt met zeldzame soorten. De exporthandel is nog steeds actief, met kleine volumes naar Roemenië en veelal gecontracteerde volumes.
Versmarkt: het gaat nog steeds goed, zowel met de supermarkten als de kleinere winkels en teeltbedrijven.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje, Fontane, Challenger: geen prijsopgaven, omdat er voor de industrie geen transacties hebben plaatsgevonden.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De markten zijn volledig ontwricht met voor Nederland, België of Frankrijk. Gezien de tragere activiteiten van de verwerkingsbedrijven is er voor aardappelen van friteskwaliteit sprake van een algehele prijsdaling. Door de verplichte sluiting van de restaurants is er bijna geen vraag naar verse frites. De productie van diepvriesproducten gaat door, maar enkel op basis van contracten. De markt met zeldzame soorten heeft te lijden onder de omstandigheden en de komende weken zal er een nieuw evenwicht moeten worden gevonden. Voor degenen die hun aardappelen kwijt willen, kan de zetmeelindustrie een oplossing zijn, maar onder welke prijsvoorwaarden?

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com  

Frankrijk
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Voor de industrie was de markt voor zeldzame soorten (bijna) niet actief, vandaar dat de prijsopgaven ontbreken. Er zijn veel vragen over de impact van het coronavirus in relatie tot de logistieke problemen (ziek personeel, trager internationaal transport, tragere haven- en maritieme stromen, etc.). De binnenlandse versmarkt is daarentegen dynamisch, met hogere prijzen om te kunnen voorzien in de vraag die wordt gestimuleerd door een verhoogde consumptie in huiselijke kring en de detailhandel. Ondanks de groeiende onzekerheden met betrekking tot de logistiek is de vraag naar exportaardappelen ook groot – met name vanuit oostelijke landen, Spanje en Portugal.

In februari was er sprake van goede industriële activiteiten: volgens de GIPT hebben Franse fabrieken van augustus 2019 tot eind februari 2020 835.000 ton verwerkt, 0,5% meer dan in dezelfde periode in 2018 en 2019 samen. Ongeveer 77% van dit volume was gecontracteerd en 15% was geïmporteerd.

Duitsland
Ondanks een kleine vertraging heeft het poten van vroege aardappelen in goede, lichte en/of goed beregende gronden een prima start gemaakt.

Versmarkt: stabiele en ongewijzigde prijzen voor vastkokende aardappelen: 23,83 €/q (vergeleken met 23,83 €/q vorige week) en voor kruimige en bloemige aardappelen: 22,67 €/q (vergeleken met 22,67 €/q) vorige week. Betere prijzen (tot 3,00 €/q meer voor bewaaraardappelen). De verkoop in de supermarkten verloopt goed en de verpakkers-bereiders hebben hard gewerkt!

Industriemarkt: Fontane / Challenger: geen prijsopgaven (vergeleken met prijzen van rond de 10,00 €/q vorige week). Innovator: de prijzen liggen rond de 11,00 €/q (vorige week lagen de prijzen ook rond de 11,00 €/q).

Biologische aardappelen: telersprijzen die onderhandelbaar zijn en liggen tussen de 63 en 65 €/qt.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Voor meer informatie:  
FIWAP
www.fiwap.be  

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven