Jan Vermeiren, Exofi

"Nu de horeca moet sluiten valt 50% van onze verkoop weg"

Tholen – De Nationale Veiligheidsraad in België maakte gisteren bekend drastische maatregelen te treffen tegen het coronavirus. Scholen worden gesloten, maar ook restaurants, zwembaden en sporthallen gaan dicht. Tevens mogen er geen evenementen gehouden worden met meer dan 1.000 personen. De komende weken wordt iedere Belg aangespoord om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk buiten te komen en zo weinig mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.

"De afgelopen dagen merken we eigenlijk zeer weinig van het coronavirus. De verkoop was zo'n 10 procent teruggevallen en je zag dat consumenten anders gingen aankopen. Er werd een beetje gehamsterd, maar nog niet zo erg als in Italië", vertelt Jan Vermeiren van Exofi. "Sinds gisterenavond de maatregelen bekend werden gemaakt, is de situatie omgeslagen. De verkoop viel vandaag bijna helemaal stil. De openbare markten zijn ook afgelast. De winkels die voedingsmiddelen verkopen, mogen openblijven, maar ook de horeca moet dicht. Aangezien we veel aan horeca leveren valt 50 procent van onze verkoop weg. Er is duidelijk een parallel tussen de beurskoersen en de fruithandel, dat is altijd al zo geweest."


Jan Vermeiren

“Ondanks de coronacrisis hebben we tot nu toe vrij weinig problemen qua aanvoer van onze overzeese producten. We krijgen wekelijks mango, avocado en ananas binnen en die hebben enkel tijdens de stormen een paar dagen vertraging opgelopen”, vertelt Jan Vermeiren van Exofi. “Sinds de uitbraak hebben we geen aanvoer van Chinese gember gehad. Hierdoor is er zeer weinig volume op de markt en zijn de prijzen bijna verdubbeld. Nu Peruaanse gember er ook weer aankomt en de Chinese productie ook weer opstart, verwacht ik dat volumes op de markt snel weer toe gaan nemen.”

“Een andere bijkomstigheid van het coronavirus is dat er wordt gesproken dat Nieuw-Zeeland de eerste gele kiwi’s twee weken eerder naar Europa gaat verschepen om Azië te vermijden. Deze volumes kunnen de markt overrompelen en veel invloed hebben op de prijssetting van kiwi's voor het ganse jaar", aldus Jan. 

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
+32(0) 2 243 1249
+32(0) 475 8609 80
info@exofi.be   
www.exofi.be    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven