Europese aardappelmarkt (week 10)

De vraag naar aardappelen is over het algemeen zeer beperkt

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België 
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: de markten zijn niet erg duurzaam. De meeste fabrikanten hebben zich teruggetrokken vanwege een gedeeld aanbod. De export blijft ingewikkeld (het gaat dan om sommige volumes naar Roemenië).

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje: prijzen van tussen de 11,00 en de 13,00 €/q,  afhankelijk van de grootte, de kwaliteit en de bestemming. Rustige markt.

Fontane: prijzen van tussen de 12,00 en de 13,00 €/q, rustige markt;

Challenger : prijzen van tussen de 11,00 en de 12,50 €/q, weinig ondersteunde markt;

Voor de laatste 2 rassen biedt een Belgisch verwerkingsbedrijf lagere prijzen.

Bintje pootaardappelen:
Geen prijsopgaven, omdat er bijna geen transacties zijn en er sprake is van grote prijsverschillen.
Nederlandse pootaardappelen, klasse A, voor maart 2020, per 10 ton, in big-bags, exclusief btw:
Maat 28 – 35 mm: 00,00 – 00,00 €/q;
Maat 35 – 45 mm: 00,00 – 00,00 €/q.

Bintje-fabriek: geen prijsopgaven vanwege een gebrek aan transacties en grote variabiliteit in prijzen. Nederlandse fabriek, klasse A, geretourneerd maart 2020, met 10 ton, in big bags excl. btw:

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De bezorgdheid over de verspreiding van het coronavirus Covid 19 groeit en beïnvloedt de markttendens door een mogelijke vertraging van de wereldhandel. Het is moeilijk te zeggen in welke mate de aardappelsector wordt getroffen, maar het is zeker dat de productstroom te kampen heeft met een tekort aan containers. De Nederlandse fritesfabrieken draaien normaal, maar kopen niet op de markt met zeldzame soorten. Niettemin worden de prijzen van deze week gehandhaafd, met een paar ups en downs, afhankelijk van de klasse. De export blijft kalm met gematigde volumes, op basis van 16,00 €, verpakt en bedoeld voor de export.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com

Frankrijk
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Voor de industrieaardappelen waren de prijzen vorige week minder stevig, ze zijn stabiel of iets lager. De handelaren zijn afwachtend. De aankoopactiviteit op de markt met zeldzame soorten varieert afhankelijk van de fabriek, maar de wereldwijde vraag is (zeer) beperkt (vanwege schoolvakanties in Frankrijk), over de exportprijzen wordt onderhandeld. Sommige kopers keren ook terug (met name die uit Oost-Europa en Duitsland).

Franse verwerkingscijfers: volgens GIPT via UNPT hebben de Franse fabrieken van juli 2019 tot eind januari 2020 729.000 ton aardappelen verwerkt, een stabiel tonnage in vergelijking met die in dezelfde periode in 2018/2019. 76% van deze leveringen waren op basis van een contract.

Duitsland
De markten zijn kalm, zowel voor bewaaraardappelen als voor industrieaardappelen.
Versmarkt: de prijzen voor vastkokende aardappelen zijn nog steeds vrij stabiel: 23,83 €/q (vergeleken met 24,00 €/q vorige week). De prijzen voor kruimige en bloemige aardappelen zijn ook nog steeds vrij stabiel: 22,42 €/q (vergeleken met 22,42 €/q vorige week). Voor de bewaaraardappelen zijn de prijzen gestegen!
Industriemarkt: ongewijzigde prijzen voor zowel Fontane/Challenger van tussen de 13,75 en de 14,25 €/q (vergeleken met prijzen van tussen 13,75 en de 14,25 € / q) en voor Innovator van tussen de 16,00 en de 16,50 €/q (vergeleken met prijzen van tussen de 16,00 en de 16,50 €/q) die het meest populair zijn.

Biologische aardappelen: de telersprijzen liggen tussen de 63 en de 65 €/qt.

Groot-Brittannië
Voor de aardappelen van frites wordt de markt beschreven als ‘kalm, maar stevig’, met meer interesse van kopers die op korte en lange termijn verzekerd willen zijn van een levering van superieure kwaliteit. De industrie betaalt – afhankelijk van de frituurkwaliteit – tussen de 16,80 en de 21,00 €/q voor het Maris Piper-ras van friteskwaliteit. De prijzen van meer specifieke rassen beginnen vanaf 21,60 €/q en kunnen oplopen tot meer dan 24,00 € / q. De prijzen voor Fontane geïmporteerd vanuit het vasteland komen boven de 32 €/q uit en worden in zakken afgezet voor schillers. De zware regenval van vorige week zorgde ervoor dat het poten van vroege aardappelen in Cornwall gestaakt moest worden en dat er slechts in zeer kleine gebieden in Jersey kon worden gepoot.

Spanje
Volgens VTA Nederland zijn de Spaanse oppervlakken voor vroege aardappelen in ontwikkeling. De allereerste zijn net gepoot en we verwachten een toename van ongeveer 15% van de oppervlakken in Andalusië, Cartagena en Valencia. De omvang van de oppervlakken (cijfers van het ministerie van Landbouw) zou daarmee van 11.489 naar 13.212 ha. gaan.

Europese Unie
De export van eindproducten verliep afgelopen december zeer goed (bron: VTA Nederland): de Europese export van eindproducten haalde afgelopen december 156.724 ton, een stijging van 29%, na een sowieso sterke stijging in de voorgaande maand (14% voor november).

Voor meer informatie:  
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven