CITEX-verslag over het Chinese gemberseizoen

Gemberprijs blijft waarschijnlijk hoog tot begin april

Door het Chinese Nieuwjaar, maar vooral door de problematiek rond het huidige Coronavirus, zal er naar verwachting gedurende de hele maand maart een gat in het Chinese gemberaanbod ontstaan en langer voor landen met een langere aanlooptijd dan die van Europese landen.

"Een beperkt aantal verwerkingsfaciliteiten is op 16 februari weer in bedrijf genomen (volgens de richtlijnen van de regering), waarbij de capaciteit aanvankelijk beperkt was door een tekort aan arbeidskrachten," verklaart Pavel Citan van CITEX International, een wereldwijd handelshuis dat gevestigd is in Londen. "We hebben met onze leveranciers in China gesproken, die zeiden dat de werknemers thuis moesten blijven vanwege het Coronavirus. Ook volgens de richtlijnen van de overheid moesten alle verpakkingscentra en de bijbehorende infrastructuur een grondige schoonmaak ondergaan, voordat hun personeel weer aan het werk mocht. Alle medewerkers worden dan zowel voor als na het werk getest. Het is ook belangrijk om op te merken dat het Gingerteeltgebied en de faciliteiten zich in een andere stad/provincie bevinden dan waar de uitbraak in Wuhan, Hubei, is begonnen. Verder is alle nieuwe gember in oktober/begin november 2019 geoogst dan wel opgeslagen, wat ook voor de uitbraak was."

Bovendien wordt verwacht dat de verse gemberoogst dit jaar met 10-20% zal dalen ten opzichte van vorig jaar.

"De prijzen in het VK zijn al hoog en hoewel ze een beetje dalen, zullen ze waarschijnlijk tot begin april onveranderd blijven.”

Eind oktober/begin november vorig jaar bezocht Citex International Trade de regio Shandong in China, om meer te weten te komen over het komende seizoen.

"We hebben zes van onze leveranciers bezocht die al enkele jaren met ons team zaken doen. Deze leveranciers zijn zorgvuldig geselecteerd en exporteren momenteel naar een wereldwijde klantenkring, waarbij het VK en Europa belangrijke en strategische gebieden zijn.”

Marktinformatie
Begin september 2019 hadden de Chinese gembertelers er vertrouwen in dat er voor 2020 voldoende voorraad zou zijn en stelden ze de gemberoogst uit. Dit is deels te wijten aan een regionale toename van de gemberaanplant met 10% per MU (gerealiseerde tonnage per 666 km land) bij de telers in de belangrijkste teeltregio.

Tijdens de oogst hadden de slechte weersomstandigheden echter een negatief effect op de kwaliteit van de gewassen: veel telers meldden een daling van de opbrengst per MU met 20%, anderen gaven later aan dat het totale opbrengstverlies in 2018 tussen 15-20% ligt. Bovendien zal de eenvoudige dynamiek van vraag en aanbod in wezen een verhoging betekenen van de gemberexportprijzen voor 2020. Het huidige Coronavirus zou dit kunnen compenseren, maar met het financiële verlies van de telers/verwerkers zou de termijnprijs per ton wel eens kunnen worden beïnvloed. De komende weken zal er een duidelijker beeld komen van de uitdagingen waar China voor staat, met zowel de export als de binnenlandse vraag die momenteel in de gehele verssector van het land daalt.

Naar aanleiding van het bezoek aan China heeft CITEX International een rapport opgesteld over de huidige marktsituatie van Chinese gember, klik hier om het volledige rapport te lezen.

Voor meer informatie:
Pavel Citan
Citex International Trade
Citex Market Strategies (CMS) | Fruit & Vegetable Division
p.citan@citextrade.com
www.citextrade.com/cms


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven