Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese aardappelmarkt (week 9)

Mooie exportcijfers voor Franse aardappelen

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België 
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: weinig activiteit op de industriemarkt. Er is nog steeds sprake van een afwachtende vraag, omdat het aanbod meer aanwezig is. Er is sprake van enige exportactiviteit naar Zuidoost-Europa en Afrika.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje: prijzen van tussen de 12,50 en de 15,00 €/q, afhankelijk van de grootte, de kwaliteit en de bestemming. Rustige markt voor de rassen van topkwaliteit.

Fontane: prijzen van rond de 14,00 €/q, heel rustige markt;

Challenger: prijzen van rond de 14,00 €/q, rustige markt.

Voor de laatste 2 rassen biedt een Belgisch verwerkingsbedrijf lagere prijzen voor.

Innovator: prijzen van rond de 15,00 €/q, rustige markt.

Bintje pootaardappelen:
Lagere prijzen, maar niet opgegeven, omdat er vrijwel geen transacties zijn.
Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2020, per 10 ton, in big-bags, exclusief btw:
Maat 28 – 35 mm: 00,00 – 00,00 €/q;
Maat 35 – 45 mm: 00,00 – 00,00 €/q.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De industriële prijzen liggen voor het eerst sinds enkele weken iets lager. Het gebrek aan dynamische export is merkbaar en laat de industrie alleen om de markt te beheersen. De vraag vanuit de fabrieken blijft beperkt, terwijl het publiceren van de grootte van de voorraden in Duitsland, Frankrijk en België de prijzen waarschijnlijk niet zal doen verhogen. De industrie draait nu op volle snelheid, op basis van (te veel) contracten. Binnen de export moeten de voorbereiders enkele concessies doen op het gebied van de prijzen. Deze liggen rond de 16,00 €/q (4,00 €/q lager dan begin januari voor op grootte in big-bags gesorteerde aardappelen, bedoeld voor de export.) Dit alles lijkt de volumes al een beetje te stimuleren. Verder lijkt men zeer hoopvol gestemd, aangezien maart van oudsher een actieve exportmaand is.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com  

De verwerkende industrie: in december 2019 hebben de Nederlandse fabrieken 317.000 ton aardappelen verwerkt, 41.700 ton meer dan in december 2018 (15%!). De totale opbrengst van 2019 bedroeg daarom 1,84 miljoen ton. Dit is een toename van 80.000 ton in vergelijking met de opbrengst van vorig jaar. De afgelopen 12 maanden bekijkend staat de totale opbrengst op 3.863 miljoen ton. Dit betekent dat deze is gedaald met 149.000 ton.

De Nederlandse exportactiviteiten zijn in januari goed verlopen, met 75.000 ton aan geëxporteerde producten, wat het totaal voor het seizoen op 482.200 ton brengt, het hoogste aantal in 5 jaar. In dit totaal hebben de exportactiviteiten naar Duitsland zich met 60.300 ton verdubbeld en werd er 28.000 ton naar Oost-Europa geëxporteerd.

Frankrijk
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Voor de industrie zijn de prijzen stabiel, maar de vraag is (te) zwak. De prijzen worden gehandhaafd ondanks het feit dat er zeer weinig transacties zijn geweest.

Er is nog steeds sprake van zware exportactiviteiten, met enkele prijzen van tussen de 17,00 en de 21,00 €/q voor basiskwaliteitaardappelen (op grootte gesorteerd in big-bag, bedoeld voor de export). De prijzen van Agata-aardappelen van topkwaliteit liggen tussen de 25,00 en de 29,00 €/q.

Afgelopen eind december zijn de opbrengsten geschat op 3,02 miljoen ton, vergeleken met 2,75 miljoen ton voor het gemiddelde van de laatste 3 jaar. Iets meer dan de helft van de voorraad was bestemd voor de verwerkende industrie, inclusief 89% van de contracten. Voor de versmarkt bedroeg het contractietarief van de voorraden slechts 22%.

Goede exportcijfers: eind december had Frankrijk sinds het begin van het seizoen in totaal 693.000 ton geëxporteerd. Dit is een lichte stijging (2,0%). De bestemmingen met de grootste stijging zijn Spanje (9%), Italië (33%) en Oost-landen (103%).

Duitsland
De markten zijn stevig, zowel voor aardappelen van ‘friteskwaliteit’ als voor bewaaraardappelen.

Versmarkt: de prijzen zijn nog steeds stabiel, maar stevig voor vastkokende aardappelen: 24,00 €/q (vergeleken met 24,00 €/q vorige week), en voor kruimige, bloemige aardappelen: 22,42 €/q (vergeleken met 22,25 €/q vorige week). Voor de bewaaraardappelen zijn de prijzen hoger!

Industriemarkt: ongewijzigde prijzen voor Fontane/Challenger van tussen de 13,75 en de 14,25 €/q (vergeleken met prijzen van tussen de 13,75 en de 14,25 €/q vorige week) en voor Innovator van tussen de 16,00 en de 16,50 €/q (vergeleken met prijzen van tussen de 16,00 en de 16,50 €/q vorige week) die het meest populair zijn.

Biologische aardappelen: telersprijzen waarover te onderhandelen valt van tussen de 63 en de 65 €/qt. De milde temperaturen in januari en februari hebben de vraag niet gestimuleerd, maar hebben de bewaarkwaliteiten ook niet echt negatief beïnvloed. De biologische (en conventionele) sector heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in gekoelde bewaaroplossingen. De sector denkt dat er tot eind mei voldoende aanbod van biologische aardappelen zal zijn. Na een zeer sterke toename van de consumptie van biologische aardappelen in de eerste 9 maanden van 2019 (16% meer in 2019 dan in 2018), daalden de consumentenaankopen met 12% in oktober en december 2019 vergeleken met dezelfde maanden in 2018. Het is te vroeg om te kunnen zeggen welke invloed de biologische import vanuit Egypte zal hebben (10.000 ton in 2019) en later de import vanuit Spanje (eveneens 10.000 ton ook) op de Duitse markt (en in het verlengde daarvan op die van de landen binnen de Benelux en die van de landen binnen Scandinavië).

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië  
Weinig veranderingen op de markten, die als kalm worden beschouwd. De prijzen blijven hoger dan de prijzen waargenomen op het vasteland, met prijzen voor Maris Piper van tussen de 19 en de 23 €/q voor aardappelen van schilkwaliteit en prijzen voor de op grootte gesorteerde superieure kwaliteitsrassen (Agria, Markies, Ramos) van tussen de 24 en de 35 €/q. Op verschillende markten worden de prijzen voor aardappelen van superieure kwaliteit gehandhaafd, terwijl een dringender aanbod van minder kwaliteit een lichte neerwaartse druk creëert.

De zware regenval van de afgelopen dagen / weken blijft de vroege aanplant vertragen, zowel in Cornwall als elders (Kanaaleilanden, Pembrokeshire).

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be  

Publicatiedatum: