Verpakkingssysteem weegt, labelt en sorteert broccoli automatisch bij Gebr. Hoff en Zonen

 Binnen Europa is Nederland één van de grootste broccoli-exporteurs. Het bedrijf Gebr. Hoff en Zonen teelt broccoli in Andijk. De vers geoogste broccoli vindt zijn weg naar het pakstation om gereed gemaakt te worden voor levering aan supermarkten. Het pakstation werd ontwikkeld door Tegra Systems, de systeemintegrator van het bedrijf en tevens cab-partner. Over iedere transportband kunnen volledig automatisch tot wel 70 stuks broccoli per minuut één voor één worden verpakt in plastic folie, gewogen, geëtiketteerd en gesorteerd. 

Van één naar twee lijnen
De twee bedrijven werken al meer dan tien jaar met succes samen. Tot 2018 had Gebr. Hoff en Zonen de beschikking over één lijn voor de verwerking van broccoli maar het bedrijf wilde graag een tweede lijn installeren in het pakstation om haar output te verhogen. André van Teeffelen, van Tegra Systems: "De klant vroeg een solide technologie die werknemers werk uit handen zou nemen en die nauwkeurig was, ook op de lange termijn. De technologie blijft niet beperkt tot de machines maar verzamelt eveneens alle gegevens die interessant kunnen zijn voor de teler, zijn retail- en groothandelsklanten en zelfs de consument. Op deze manier draagt zij dus bij aan de traceerbaarheid van de broccoli, de voedselveiligheid en kwaliteit."

Etiketteren terwijl het product in beweging is: Het is niet nodig om de transportband stil te zetten.

Werkstation op maat

Bij Gebr. Hoff en Zonen werd een automatisch systeem geïnstalleerd dat broccoli in folie verpakt, weegt, etiketteert en sorteert. Op iedere transportband werd een Hermes+-systeem geïnstalleerd voor het printen en aanbrengen van de etiketten. Er kan gebruik worden gemaakt van diverse etiket-lay-outs. De productinformatie wordt door de eerste Hermes+ op het etiket gedrukt waarna de etiketten zorgvuldig op iedere verpakte broccoli worden aangebracht. Op dit etiket is informatie te vinden zoals het gewicht en de klasse. Voorgedrukte decoratieve etiketten worden aangebracht door de tweede Hermes+. Tot slot wordt de geëtiketteerde broccoli gesorteerd.

Links: Diverse etiket-lay-outs kunnen worden gebruikt. - Rechts: een MACH 4S printer in een broccolipakstation.

Redenen om voor cab te kiezen. 
Volgens André van Teeffelen kunnen de Hermes-systemen goed geïntegreerd worden in de transportlijnen. Dankzij de firmware kan de printer snel worden geprogrammeerd. Het onderhoud van de machines vergt daarnaast weinig tijd. Cab voor Hermes-systemen biedt een groot aantal modules voor het aanbrengen van bedrukte etiketten op producten. Dit is uniek op de markt. Voor Gebr. Hoff en Zonen koos Tegra Systems voor de airjet-box 6114, waarmee de etiketten op de broccoli kunnen worden aangebracht zonder dat er contact is met het oppervlak en waardoor er geen druk op de groenten wordt uitgeoefend. 

Volledige etikettering
Iedere broccoli is verschillend en dit houdt dan ook in dat de Hermes-systemen de etiketten op items van verschillende omvang en formaat moeten aanbrengen. Ook moet er rekening worden houden met ongelijkmatige foliematerialen en de snelle doorvoer van de verpakte broccoli in het etiketteerstation. Als een product tijdens zijn weg over de transportband zijn etiket verliest, dan wordt dit later door een medewerker aangebracht. MACH 4S-etikettenprinters zijn in elke gewichtscategorie waarin de broccoli in dozen wordt verpakt beschikbaar. Door middel van de peel-off-plaat van de printer komt het etiket makkelijk los van de rol. Hierdoor is het etiket ook weer eenvoudig met de hand te verwijderen. 

Voor meer informatie:
Cab
Tel: +49 721 6626 444 
www.cab.de/en/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven