"Huidige exportprijs 30% hoger dan vorig seizoen"

Nieuw exportseizoen Chinese gember naar Europese markt is begonnen

"De laatste week van november en de eerste week van december waren relatief rustige weken voor het nieuwe exportseizoen van Chinese gember naar Europa officieel van start ging. De tweede week van december wordt de eerste Chinese gember van de nieuwe oogst naar Europa verladen. Klanten kopen begin december over het algemeen bewerkte gember omdat het droogproces van gedroogde gember nog niet voltooid is. Klanten nemen ook gember af om het zelf te drogen. Later in de maand december beginnen exporteurs pas met het verladen van luchtgedroogde gember," vertelt Jim van het bedrijf Qingdao Dawei Tianyuan Foodstuff.  

de gemberoogst

"Over het algemeen is de kwaliteit van Chinese gember dit jaar beter dan vorig jaar. Dit komt omdat de weersomstandigheden dit jaar veel stabieler waren. Slechts een klein aantal teeltgebieden kampte dit seizoen met overstromingen maar over het geheel genomen is de impact van natuurgeweld op de gemberoogst dit jaar te verwaarlozen. We hebben begrepen dat de totale oogst dit jaar kleiner is dan vorig jaar. Dit is al duidelijk te merken in de koelhuizen en verwerkingsfaciliteiten. Bij aanvang van het seizoen waren de prijzen lager dan vorig jaar maar omdat de oogst kleiner uitvalt dit jaar en telers de afzet van hun oogst uitstellen, blijven de prijzen stijgen. De huidige prijs ligt al 30% boven de prijs van vorig jaar. We verwachten dan ook dat de prijs minstens tot aan het Chinese Nieuwjaar (op 25 januari 2020) zal blijven stijgen."

Verse gember

Verse gember

"De oude gember van het voorgaande seizoen ligt al een heel jaar in bewaring. Handelaren exporteren deze oude gember nog steeds naar de Europese markt maar hebben moeite om de kwaliteit van het product te garanderen. De gember is uiterst gevoelig voor schimmel. Verwerkers geven er dan ook de voorkeur aan om de levering uit te stellen in plaats van risico's te nemen. De huidige exportprijs van gember naar de Europese markt is zo'n 30% hoger dan vorig jaar."

Verse gember

"De grootste concurrenten van Chinese gember op de internationale markt zijn Brazilië en Peru. Met name Braziliaanse gember heeft in 2019 een grote impact gehad op de positie van Chinese gember op internationale markten. We hebben vernomen dat de export van Braziliaanse gember naar de Europese markt is verdubbeld ten opzichte van 2018. De voornaamste oorzaak hiervan is de relatief hoge prijs van Chinese gember. Dit is de piekperiode voor de afzet van Chinese gember maar de prijs is nog steeds hoog. Handelaren vrezen dat deze hoge prijs de vraag nadelig zal beïnvloeden."

Verse gember

Verse gember

"De exportmarkt voor Chinese gember is enorm. Iedere markt heeft  zo zijn voor- en nadelen. Op de Europese markt is er vooral vraag naar luchtgedroogde gember. De winstmarge van dit product is vrij hoog maar de kwaliteit van luchtgedroogde gember is moeilijk te controleren. Een aanzienlijk deel van de klanten eist compensatie voor bedorven producten. Problemen met wisselkoersen maken dit soort schadevergoedingen nog duurder. Ondanks de hoge winstmarge is ook het financiële risico erg hoog. Sommige gemberverwerkers zijn daarom niet zo dol op de export naar de Europese markt."

 

Voor meer informatie:

Jim

Qingdao Dawei tianyuan Foodstuff Co., Ltd.

WhatsApp: +86 159 6689 0955 

E-mail: daweigarden@163.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven