Dien Tran, MTAS, Vietnam

"We leren telers hoe ze mango's machinaal kunnen oogsten"

De weersomstandigheden in Vietnam waren dit jaar ongunstig. Gewassen hadden te lijden van ongebruikelijke regenval en zonneschijn. Eén Vietnamese mango-exporteur stelde vast dat zijn fruit de afgelopen twee maanden last had van meer residuen en zwarte vlekken maar hij verwacht dat de productkwaliteit eind november weer zal verbeteren. 

Tran is manager van het Vietnamese fruitexportbedrijf MTAS. "Keo mago, Cat Chu en R2E2 zijn onze voornaamste mangorassen. We leveren het ras Cat Chu het hele jaar door en de afzetvensters van Keo en R2E2 lopen van september tot mei. R2E2 is het populairste mangoras in Vietnam. Dit ras heeft een kleine pit, gemiddelde zoetheid en kenmerkende smaak. De weersomstandigheden in Vietnam zijn zeer gunstig voor de teelt van R2E2-mango's. Het hete en zonnige weer doodt bacteriën en het zonlicht geeft het fruit een aantrekkelijke rode kleur," legt Tran uit. 

China, Hongkong, Singapore, en Rusland zijn de belangrijkste markten voor MTAS. Momenteel bedraagt de prijs van Keo-mango's rond de €7,27 per doos (5 kilo), die voor Cat Chu-mango's €11,35 en die voor R2E2 €10,90. De prijzen zijn de afgelopen maanden gestegen maar komen vrijwel overeen met die van vorig jaar. China is de grootste afzetmarkt voor Vietnamese mango's. Het gerucht gaat dat Cambodjaanse mango's binnenkort toegang tot de Chinese markt zullen krijgen. Tran ziet dit niet als een bedreiging aangezien het transport naar China voor Cambodjaanse exporteurs een hele uitdaging zal worden en Vietnamese mango's een goede reputatie hebben en ook beter bekend zijn onder de Chinezen.

“We merken dat de vraag vanuit de EU groeit en daarom zijn we van plan om te starten met de export van R2E2-mango's naar de EU. Momenteel contracteren we een aantal lokale boomgaarden volgens Global Gap standaarden. De uitdaging is echter dat de meeste Vietnamese telers hun mango's nog met de hand oogsten in plaats van machinaal. Het met de hand plukken veroorzaakt beschadigingen die nadelig kunnen zijn voor de kwaliteit van het fruit. We begeleiden telers daarom bij het gebruik van machines, net zoals Australische telers dit doen en we hopen op deze manier de Vietnamese mangosector naar een hoger niveau te tillen," legt Tran uit. 

MTAS is een professionele exporteur van exotisch fruit in Vietnam. Naast mango's exporteert het bedrijf nog een dertigtal andere producten onder de merknaam VAS. Het bedrijf werkt samen met grote supermarktketens, waaronder Coop-mart, Satra en Aeon Citimart.

 

Voor meer informatie:

DIEN TRAN
MTAS
Tel.: +849 33 68 05 36
Email: dien.tran@mtas.com.vn


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven