Keniaanse zoete aardappelen klaar om Europese markten te betreden

2019 was tot nu toe een vrij goed jaar voor Keniaanse handelaren in zoete aardappelen. Hoewel een aantal gebieden in het land kampte met droogte viel in andere regio's juist volop neerslag. Zo veel zelfs dat dit logistieke problemen veroorzaakte. Dankzij de onlangs verworven GlobalGAP-certificering is één handelaar alvast klaar om de Europese markt te betreden. 

Keniaanse zoete aardappelen worden jaarrond geëxporteerd. Met een groei van 30% ten opzichte van 2018 is de Keniaanse handelsonderneming Barrinate Farms klaar om de Europese markt te betreden. "Dit jaar exporteren we iedere maand tussen de 60 tot 80 ton zoete aardappelen. Dankzij de uitbreiding van ons personeelsbestand en het opschalen van onze productie zijn we erin geslaagd een groei van 30% ten opzichte van vorig jaar te realiseren," legt dr. Barbara Magoha uit, directeur van Barrinate Farms. "We hebben een goed seizoen achter de rug ondanks dat delen van Kenia te maken hebben met ernstige droogte. In andere regio's viel juist veel regen wat het verladen van de zoete aardappelen naar de haven zo nu en dan bemoeilijkte. Aangezien we het weer nu eenmaal niet kunnen voorspellen, zijn we in perioden met veel neerslag open tegenover onze klanten over mogelijke verliezen, zodat ze geen enorme aantallen zoete aardappelen verwachten en zodat we meer ruimte hebben om de verliezen tijdens transport beter op te vangen."

De meeste zoete aardappelen, die Barrinate Farms teelt, vinden hun weg naar markten in het Midden-Oosten. "Onlangs ontvingen we het GlobalGAP-certificaat. Het ontbreken hiervan vormde een obstakel voor de export van onze zoete aardappelen naar markten in Europa. Nu hebben we echter de kans om ons klantenbestand op deze markten verder uit te breiden. Volgend jaar hopen we ook onze bio-certificering te verkrijgen. Hierdoor zullen we niet alleen onze opbrengsten kunnen verhogen maar zal onze oogst ook meer waarde opleveren. Dit zal er op zijn beurt weer toe leiden dat we nog meer vrouwen aan kunnen nemen, waarmee we een positieve bijdrage leveren aan de sociale en economische omstandigheden van vrouwen in ons land. We zijn met name geïnteresseerd in de samenwerking met Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk," legt Magoha uit.

Het feit dat zoete aardappelen in Kenia jaarrond geteeld kunnen worden, geeft Barrinate Farms een forse voorsprong op de concurrentie, aldus Magoha. "We concurreren vooral met Egypte en Oeganda. In Egypte zijn zoete aardappelen een seizoensproduct. We zullen dus altijd de gaten op kunnen vullen die Egyptische zoete aardappelen achterlaten. Oeganda is ons buurland. De enige manier om met dit land te kunnen concurreren, is door te zorgen dat onze prijzen lager zijn. We moeten proberen om onze verliezen tijdens transport terug te dringen en de beste manier om dit te doen, is door de producten per luchtvracht te verzenden. Dit zou namelijk betekenen dat we onze zoete aardappelen niet langer naar de haven hoeven te vervoeren maar dat we ze vanuit Nairobi kunnen verladen, wat een stuk gemakkelijker zou zijn. Momenteel verladen we zo'n 20% van onze zoete aardappelen per luchtvracht. Als we eenmaal voet aan de grond krijgen op de Europese markt, dan kunnen we dit percentage verhogen, waarmee onze logistieke problemen grotendeels opgelost zouden zijn."  

 

Voor meer informatie:
Dr. Barbara Magoha
Barrinate Farms
Tel: +254 733 726 183
Email: barrinatefarms@gmail.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven