Diefstal van avocado's in Valencia leidt tot ontstaan van zwarte markt

De Valencian Association of Agricultural Producers (AVA-ASAJA) en de Association of Avocado Producers (ASOPROA) spreken hun afkeuring uit over de golf aan avocadodiefstallen in de regio. Het dievengilde heeft haar oog op dit exotische gewas laten vallen vanwege de hoge prijzen die er op de markt voor worden betaald. Beide organisaties waarschuwen dat het aantal gevallen van diefstal zo sterk is toegenomen dat een aantal teeltbedrijven in problemen dreigt te komen en de verdere uitbreiding van de avocadoteelt wordt belemmerd.  

Twee weken geleden werden de eerste diefstallen van de vroege rassen gemeld. De organisaties spreken hun afschuw uit over het feit dat het gestolen fruit naar verluidt zou zijn verkocht in groentenzaken en op lokale markten. De Spaanse politie is daarom een onderzoek gestart, waarbij zij een partij avocado's op het spoor kwam die was geëtiketteerd als Lamb Hass maar waarvan de noodzakelijke documenten ontbraken. 

Cristóbal Aguado, voorzitter van de organisatie, zegt dat de diefstal telers veel schade berokkend omdat ze enorm geïnvesteerd hebben in het gewas. Ook is er een zwarte markt ontstaan waar belastingen ontdoken worden en waardoor consumenten aan risico's worden blootgesteld. Enerzijds zijn er gezondheidsrisico's, omdat dieven fruit op de markt brengen dat niet te traceren is. Anderzijds gaat het om fruit dat nog niet de juiste rijpingsgraad heeft bereikt, waardoor consumenten teleurgesteld zijn en mogelijk minder avocado's zullen kopen wanneer het grootste deel van de oogst de markt bereikt."

AVA-ASAJA en ASOPROA hebben vertegenwoordigers van de regering en gemeenten opgeroepen om voldoende middelen beschikbaar te stellen voor het toezicht op avocadoboomgaarden en de illegale handel. "Het is onmogelijk om op deze manier te werken," klaagt Aguado. "Telers hebben eindelijk een rendabel gewas ontdekt en nu wordt het nog voor het rijp is gestolen. We weten dat het erg moeilijk is om te bepalen of men te maken heeft met een gestolen avocado maar we moeten er bij telers op aandringen om de autoriteiten om oplossingen te vragen. Als deze situatie nog verder uit de hand loopt, dan zal dit wellicht het einde betekenen van een sector met zeer goede vooruitzichten."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven