Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
29 en 30 oktober in Parc des Expositions in Angers:

Derde editie van de International Asparagus Day

Gezien het succes van de eerste twee edities zal de International Asparagus Day ook dit jaar weer in Angers gehouden worden: 29 en 30 oktober in het Parc des Expositions. Op de 2019-editie zullen 100 exposanten aanwezig zijn. Er worden meer dan 2.000 bezoekers verwacht van 30 verschillende nationaliteiten. Christian Befve, asperge-expert, onthult de thema's van deze derde editie: “Biocontrole, het gebruik van micro-organismen en robotica. Biologische teelt  en tegelijkertijd de last voor de teler verminderen, zullen ook twee belangrijke thema’s van deze nieuwe editie zijn

De aspergesector: enkele belangrijke veranderingen
“Vóór 2010 breidde de sector zich uit met nieuwe landen als Peru en China. In 10 jaar tijd ging het teeltoppervlak van 200.000 ha naar 300.000 ha. Deze snelle ontwikkeling leidde tot een overschotcrisis. Zowel de prijzen als het aantal teeltgebieden daalde. Het teeltoppervlak daalde tot 210.000 ha. We beschikken op dit moment over 260.000 ha en we weten we dat de juiste balans voor de sector op 280.000 ha ligt. Wat de consumptietrends betreft, zijn er de afgelopen jaren enkele veranderingen waargenomen die in lijn zijn met de algemene trends voor voedingsmiddelen: dichterbij, frisser en een herverdelingsdynamiek. Dit komt met name tot uiting in een hoge waardering voor kwaliteit. Frankrijk is een drijvende kracht op dit gebied en rasseninnovatie biedt voor al deze eisen – gedeeltelijk – een oplossing,” legt Christian uit.

De aspergesector: enkele belangrijke uitdagingen
“De problemen rondom arbeid en mechanisatie vormen voor de aspergesector de belangrijkste uitdagingen in elk land. In deze sector is arbeid inderdaad schaars, duur en intensief. Werken met machines biedt oplossingen: de werkomstandigheden worden hierdoor lichter en de teeltkosten lager. Werken met robots is nog niet winstgevend voor de teeltbedrijven, maar onderzoek ernaar en ontwikkeling ervan gaan in de goede richting en zullen de komende jaren een hulpmiddel worden bij de verduurzaming van teeltbedrijven, zoals in de landbouwsector in het algemeen. Tenslotte is de asperge een zeldzaam product door het korte seizoen en hoge prijzen. Dit maakt het een product met een grote toegevoegde waarde is. De concurrentie tussen de verschillende landen is ook groot. De uitdaging ligt hier in de communicatie tussen de landen en over het product met de noodzaak om hun knowhow bij de consument te promoten.

Doel van de International Asparagus Days
“Het doel van de International Asparagus Days is om alle wereldwijde technieken voor de aspergesector te verzamelen. En nog belangrijker: het evenement biedt verschillende actoren te kans om elkaar beter te leren kennen en een duurzame relatie te creëren en om samen te werken aan een meer evenwichtige sector en de schokken met betrekking tot de teelt die we in het verleden hebben ervaren zoveel mogelijk te voorkomen,” legt Christian uit.

Het programma
De International Asparagus Days spelen in op diversiteit met eerst een tentoonstelling in het Parc des Expositions van Angers, die zal profiteren van de rijke expertise van SIVAL en MACFRUT. Twee dagen lang zullen actoren uit de sector samenkomen en conferenties met experts en indoor demonstraties plaatsvinden. Daarnaast zullen er veldbezoeken in de buurt van Angers en Bordeaux over specifieke onderwerpen plaatsvinden in het hart van bedrijven die bekend staan om hun teelttechnieken en hun innovatiecapaciteiten.


Symposia – 29 en 30 oktober: https://www.asparagusdays.com/fr/programma/colloques_29_et_30_octobre

Voor meer informatie:  
Anaelle Marie
L’Agence Vache
Telefoonnummer: +33 (0) 6 83 37 21 11
anaelle.marie@agencefls.fr
www.asparagusdays.com

 

Publicatiedatum: