Lagere wereldwijde aanvoer heeft vraag aangejaagd

Einde Zuid-Afrikaanse avocado-export in zicht na geweldig seizoen

De export van Zuid-Afrikaanse avocado's neemt geleidelijk af nu telers in de regio Limpopo hun laatste Edranol-, Lamb Hass- en Gem-avocado's plukken. In KwaZulu Natal zal het seizoen over een week of twee eindigen.  

"Het exportseizoen is geweldig geweest omdat het product schaars was, met name in het tussenseizoen was de vraag zeer sterk," vertelt Athol Curri, regio-directeur voor de South African Avocado Growers' Association in KwaZulu-Natal. "We hadden bij lange na niet zoveel fruit als vorig seizoen en ook op de internationale markt waren de volumes lager."

Hij verwacht dat de lokale prijzen over een week of twee op een gelijk niveau met de exportprijzen zullen komen op basis van de nog beschikbare voorraden. In KwaZulu-Natal heeft de regen de oogst van het fruit de afgelopen dagen in de war gestuurd. Doorgaans bereiken de prijzen op de binnenlandse markt tegen het einde van het seizoen het niveau van de exportprijzen, hoewel dit vorig jaar niet het geval was. 

"In KwaZulu-Natal zal het seizoen van de rassen Edranol, Rinton en Lamb Hass in november langzaam ten einde lopen. Mogelijk dat sommige telers hun seizoen nog tot december zullen kunnen rekken. Wij gaan door tot ongeveer 15 december, wat vrij normaal is voor deze regio."

Uitbundige bloei schept hoge verwachtingen voor volgend seizoen
In Zuidkaap, het jongste en tevens kleinste Zuid-Afrikaanse avocadoteeltgebied, gaat de oogst door tot januari. Athol is echter van mening dat het potentieel van dit teeltgebied wordt beperkt door de beschikbaarheid van water, het bodemtype en het risico op neerslag tijdens de bloeiperiode. 

Waarschijnlijk zal deze regio een marginaal onderdeel van de totale Zuid-Afrikaanse sector blijven," zegt hij. 

Vorig jaar werd heel Zuid-Afrika tegen het einde van de maand september getroffen door een hittegolf die rampzalige gevolgen had voor de fruitzetting van een aantal avocadorassen. De van tijd tot tijd krachtige wind in augustus en september liet daarnaast beschadigingen achter op het fruit. 

In het hele land maken telers echter melding van een uitstekende bloei en dit schept verwachtingen voor een mogelijke recordoogst volgend jaar. Athol bedrukt echter dat avocado's de neiging hebben uitbundig te bloeien onder stressvolle omstandigheden. Voldoende regenval en water zullen dan ook noodzakelijk zijn om een goede fruitzetting te garanderen.  

Voor meer informatie:
Athol Currie (KZN Region)
South African Avocado Growers’ Association
Tel: +27 15 307 3677
https://www.avocado.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven