Aanvoer neemt toe na een start met hoge prijzen

Vroege start Turkse vijgenseizoen

Ondanks de moeilijke en vroege start lijkt het Turkse vijgenseizoen nu eindelijk goed op stoom te komen. Aanvankelijk waren de hoeveelheden niet toereikend om aan te toenemende vraag te kunnen beantwoorden. Precies op tijd voor Fruit Logistica lijkt de aanvoer nu goed op gang gekomen. Dit komt één Turkse exporteur bijzonder goed uit, aangezien hij zijn vijgen zal presenteren aan het publiek in Hongkong.

Naast kersen en abrikozen zijn zwarte Bursa vijgen ook een belangrijke categorie voor Turkse exporteurs. Yigit Gokyivitm, die werkzaam is als sales- en marketingcoördinator bij Alanar, vertelt dat het vijgenseizoen na een hobbelige start eindelijk goed op koers ligt. "Tot nu toe hebben we een prima vijgenseizoen achter de rug. Het seizoen begon wel wat vroeg en dat betekende dat we bij aanvang te maken hadden met kleinere beschikbare hoeveelheden. Gelukkig is de aanvoer de afgelopen dagen toegenomen naar een acceptabel niveau. Dit was erg belangrijk omdat de vraag vanuit de hele wereld sterk is. We rekenen op een toename van onze totale afzet dit seizoen op basis van de huidige vraag naar onze vijgen. We verwachten dit seizoen 2.000 ton vijgen te exporteren."

De lagere beschikbaarheid gedurende het eerste deel van het seizoen heeft gevolgen voor de prijzen gehad, legt Gokyigit uit. "We begonnen met veel hogere prijzen dan voorgaande jaren. De lagere aanvoer had een groot effect. Het goede nieuws is dat de prijzen deze week alweer gedaald zijn omdat de aanvoer toeneemt. Het is moeilijk te zeggen of de prijzen verder zullen stijgen of op dit niveau zullen blijven."

In februari maakte Alanar een samenwerking met een teler in Peru bekend met als uiteindelijk doel het jaarrond leveren van vijgen. "We werken voortdurend aan dit internationale project. We hebben de vijgen die in Peru werden geteeld naar Canada en Europa geëxporteerd. Dit is uitstekend verlopen. Alanar is daarom van plan om door te gaan met de export van de Peruaanse vijgen van het ras Toro Sentado. Het seizoen gaat in oktober van start, direct na het einde van het Turkse vijgenseizoen. "We zijn niet van plan om hiermee te stoppen en we zijn ook in onderhandeling met telers in een aantal andere landen. Het plan is om ons vijgenseizoen te verlengen door middel van teeltlocaties op verschillende plaatsen. Dit alles maakt onderdeel uit van het '365 days figs-project' van Alanar."

De verpakking van Alanars vijgen heeft dit seizoen verschillende veranderingen ondergaan met als doel het verminderen van het plasticgebruik. "Dit jaar vroeg een aantal supermarkten waar we aan leveren om papieren inlegvellen in plaats van plastic te gebruiken. Het veranderen van de verpakkingen was iets totaal nieuws voor ons maar we zijn blij dat we gehoor hebben kunnen geven aan de wensen van onze klanten," legt Gokyigit uit. 

https://agfstorage.blob.core.windows.net/misc/FP_com/2019/08/28/Alanar1.jpg

Alanar bereidt zich voor op haar deelname aan Asia Fruit Logistica in Hongkong. Hoewel er enige onzekerheid was over de timing van de vakbeurs verwacht Gokyigit niet dat dit grote gevolgen voor het evenement zal hebben. "Persoonlijk verwacht ik niet dat de huidige situatie in Hongkong grote impact zal hebben op deze vakbeurs. Ik denk dan ook niet dat er minder bezoekers op af zullen komen. Ik kijk ernaar uit om iedereen te mogen begroeten in onze stand K21, Hall 3," aldus Gokyigit. 

 

Voor meer informatie:
Yigit Gokyigit
Alanar
Tel: +90 549 804 87 56
Email: yigit.gokyigit@alanar.com.tr 
www.alanar.com.tr


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven