Voldoende aanbod uit Bayenr laat nog circa twee weken op zich wachten

Goede afzet Duitse aardappelen in Noord-Frankrijk

De Duitse aardappelsector bevindt zich momenteel midden in het vroege aardappelseizoen. Grote hoeveelheden vroege aardappelen worden aangeboden. Een interessante afzetmarkt voor de Duitse groothandelaren is Frankrijk, weet Henning Bannick, directeur van Straubinger Kartoffelhandels GmbH uit Bayern.

In het zuidoosten van Bayern worden de vroege aardappelen eerder op kleine schaal geteeld, vooral in de regio ten noorden van Straubing bij Pfatter. Daarom worden de huidige vroege aardappelen meestal uit andere Duitse teeltgebieden afgenomen, bijvoorbeeld de Pfalz, de regio rondom de Kaiserstuhl of Niedersachsen. Straubinger Kartoffelhandels GmbH treed bij deze handel eerder als tussenhandelaar op, vertelt Henning. "We kopen de vroege aardappelen bij partners in en verkopen ze dan onder andere binnen Duitsland, aan Frankrijk en Oostenrijk. De aardappelen van de oude oogst die in bewaring lagen waren in Frankrijk erg vroeg uitverkocht, hierdoor is er nu een grote vraag ontstaan.“ Men vermoed dat er over enkele weken genoeg Franse vroege aardappelen op de markt komen om de vraag zelf te kunnen dekken. 


Henning Bannick, directeur van Straubinger Kartoffelhandels GmbH.

De telersprijzen voor Duitse vroege aardappelen liggen momenteel op zo'n 50-60 euro per 100 kg. De exportprijs in Frankrijk maakt voor handelaren zo nu en dan goede zaken mogelijk. De Duitse aardappelen zijn daarmee momenteel eerder hooggeprijsd: want de prijs van importaardappelen uit bijvoorbeeld Italië ligt inmiddels rond de 25 euro per 100 kg. Oostenrijk ligt qua prijs tussen de 30 en 40 euro per 100 kg.  

Van de vroege aardappelen tot aan de hoofdoogst
Juist voor middenstandsbedrijven en flexibele bedrijven zoals Straubinger Kartoffelhandels GmbH is het van voordeel als een dergelijke uitzonderingssituatie ontstaat. Henning denkt dat de positie van Duitse vroege aardappelen in het buitenland in de afgelopen jaren beter is geworden: "Anders was het niet mogelijk geweest om producten aan Frankrijk te leveren, dat is natuurlijk ongebruikelijk. We stellen ook vast dat steeds meer telers vroege aardappelen willen telen, gewoon omdat deze tegen goede prijzen verhandelt worden en er goede marges behaald kunnen worden. Ook voor ons als handelaren is dit een interessant product. Maar we hebben niet ieder jaar te maken met zulke goede omstandigheden voor de Duitse vroege aardappelen.“

Een goed vroege aardappelseizoen is niet altijd perse een voorteken voor een succesvol hoofdseizoen. Vanwege de huidige verkoop valt er echter een naadloze aansluiting aan de hoofdoogst te verwachten, aldus Henning. "Ondanks de vakantie in Duitsland worden de aardappelen ook hier goed verkocht. Tot september/oktober zullen er zeken nog een paar aanpassingen aan de prijs voorkomen; maar ik hoop dat de markt in evenwicht blijft - ook met het oog op de verschillende weersomstandigheden in de verschillende teeltregio's van Europa.


de verpakkingslijn van het bedrijf

Klimaatverandering en marketing rondom de aardappel
Op de lange termijn gezien kondigen zich reeds enkele grote uitdagingen voor de Duitse en in het bijzonder Beierse aardappelsector aan. "We hebben in Bayern hittetolerante rassen nodig, die probleemloos geteeld kunnen worden bij de klimaatverandering. Wat betreft de consumptie zien we een groei bij de verwerkte aardappelen. Het is onze opgave om ook dit marktsegment te kunnen dekken. Momenteel bedraagt de overslag van consumptieaardappelen bij ons bedrijf 80 procent (onder andere de rassen Jelly, Torenia, Bernina, Marabel, Laura) en die van verwerkingsaardappelen 20 procent (onder andere de rassen Agria en Fontane)." 

De ambitieuze directeur ziet nog steeds een continue groei binnen zijn bedrijf. Niet voor niets is het totale overslagvolume van het bedrijf binnen enkele jaren ongeveer verdubbeld. Henning ziet echter nog steeds een interessante uitdaging voor de gehele branche: "We moeten proberen om de consumenten de voordelen van het product duidelijk te maken, omdat aardappelen helaas nog steeds een ietwat stoffig imago hebben. Gelukkig is men zowel nationaal alsook regionaal - met de vereniging ' Verbund Bayerische Kartoffel' – de aardappel reeds aan het promoten.“

Voor meer informatie:
Straubinger Kartoffelhandels GmbH
GF: Henning Banncick
Enchendorfstrasse 22
D-94447 Plattling
Tel.: +49 (9931) 929540 (Zentrale)
Fax: +49 (9931) 9295414
E-mail: sr@sr-kartoffel.de 
Website: www.sr-kartoffel.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven