Peru stuurt veel meer naar VS dan gepland

Amerikaans avocado tekort zorgt voor extreem hoge prijzen

Het avocado-aanbod dat de VS binnenkomt komt uit drie verschillende gebieden en de prijzen zijn ernaar. "Californië zou midden augustus klaar moeten zijn. Ik denk dat ze eerder eindigen en een van de redenen daarvoor is dat de prijzen dit jaar erg goed zijn. Met prijzen zo hoog als € 2,05/ pound (lbs) voor bepaalde maten is er een goede reden voor Californische telers om te plukken," aldus Keith Slattery van Stonehill Produce in Capistrano Beach 

De Californische teelt is dit seizoen beduidend kleiner. "De raming was 170 mln pound vs 375-400 mln pound vorig jaar. Ze gingen voor 10-11 mln pound/week in augustus, maar we kijken naar 3-4 mln pound/week tot ze stoppen."

Prijsfluctuaties
Het tekort heeft de prijzen in Californië opgedreven. "We hadden een prijsstijging rond Pasen en daarna nam de prijs iets af. Maar toen Mexico z'n prijzen liet stijgen, volgde Californië. In april lag de gemiddelde fruitprijs op € 1,51/pound. Daarna daalde ze weer tot         € 1,15-1,24/pound en vervolgens steeg ze weer. Nu zitten we op een piek met € 2,05/pound die gezakt is naar € 1,65-1,88/pound.

Peru exporteert ook avocado's naar Noord-Amerika tot midden/eind augustus. "Peru deed z'n voordeel met de hoge prijzen en bracht veel avocado's hierheen die in eerste instantie voor Europa bestemd waren. Veel werden gebruikt door bewerkers voor hun eigen programma's zodat ze een sterke prijs konden zetten tegenover de stijgende Mexicaanse markt."

Een lichte daling in de vraag naar Peruaanse avocado's zou wel eens op de loer kunnen liggen. "De komende weken zal de vraag naar Peru dalen. Vorige week exporteerden ze 17 mln pound. We zien een lagere vraag. Als er de komende vier tot vijf weken veel binnenkomt raakt de sector snel uit balans."

Flora Loca gewas                                                                              En dan hebben we Mexico nog, waar het oude gewas in een week of twee op is en het Flora Loca gewas komt. Slattery zegt dat een hoge prijs een factor speelt in de plukpatronen van de telers. "Veel telers zijn niet gewend aan hoge prijzen. De prijs kwam boven de € 4,60/kilo met het oude gewas. Nu plukken ze in een lager gelegen gebied en deze telers zijn gewend aan € 0,93-1,40/kg. Maar de prijzen lagen gisteren op € 2,33-2,80 kg, wat een stuk meer is dan ze gewoonlijk krijgen. Zo komen er meer telers bij die dergelijke prijzen willen."

Naar de toekomst kijkend voorspelt Slattery dat wanneer zowel Californië als Peru hun oogst beëindigen de prijzen weer zouden kunnen stijgen. "Er komt een stijging tussen augustus en september wanneer Mexico nodig is voor een aanbod van 100%."

Voor meer informatie:
Keith Slattery 
Stonehill Produce Inc. 
Tel: +1 ((949) 488-9613) 
slattery@stonehillproduce.com 
www.stonehillproduce.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven