"Chinese gemberprijzen blijven hoog, Nederlandse handelaren kiezen voor Zuid-Amerikaans product"

Mr. Wang van Qingdao Serve Nature Future: "Als de gemberprijs in China hoog blijft, dan is het erg waarschijnlijk dat producten uit andere landen van de gelegenheid gebruik maken om de EU-markt op te komen, waardoor Chinese exporteurs enkele van hun overzeese markten zullen verliezen. Peruaanse gember kwam bijvoorbeeld de Europese markt op in 2010 toen de Chinese gemberprijzen erg hoog lagen."

"Gember wordt ook in Peru, Brazilië, Vietnam, India, Thailand en Laos geteeld. Vooral de kwaliteit van Peruaanse en Braziliaanse gember is hoog, maar hun zwakte is dat ze geen grote teelt hebben, waardoor ze slechts een klein aandeel in de internationale gembersector hebben."

"Momenteel heeft Chinese gember nog steeds het grootste aandeel op de mondiale markt, waardoor z'n prijs effect heeft op de wereldmarktprijs en de influx van buitenlands kapitaal houdt de prijs van Chinese gember hoog. Er is genoeg hoeveelheid in China, maar er is minder gember van goede kwaliteit in vergelijking met vorig jaar. Vooral na het regenseizoen wordt minder gember van hoge kwaliteit verwacht. Dat zijn de redenen voor de hoge prijzen dit jaar en daar heeft onze export ook mee te maken."

"Europa is onze belangrijkste markt. Zo bewerken we onze conventionele gember b.v. onder het Yami merk voor Aartsen in Nederland. Momenteel ligt onze exportprijs op € 20/doos van 13 kg. Door de hoge prijzen is de export afgenomen in vergelijking met dezelfde periode van vorige jaren. De afgelopen jaren lag onze jaarlijkse export op 200 containers, dit jaar wordt ze op onder de 100 containers geraamd. De gember, die op de Nederlandse markt verhandeld wordt, komt hoofdzakelijk uit China, Thailand, Brazilië en Peru, maar de hoeveelheden uit Brazilië en Peru zijn klein en kunnen niet jaarrond geleverd worden. Maar door de hoge prijzen van de  Chinese gember kiezen veel Nederlandse handelaren voor meer gember uit Zuid-Amerika. De hoge prijzen zullen leiden tot verlies op de overzeese markten, wat niet goed is voor de Chinese gembersector."

"Iedereen weet dat Shandong een groot teeltgebied voor gember is in China. Daarnaast hebben we Hebei, Liaoning en Fujian, Anhui, Guangxi en Yunnan in het zuiden van China waar ook gember geteeld wordt. Gember uit het noorden is groot van maat, helder van kleur, overvloedig aan vocht en daarvoor geschikt om sap van te maken.

Gember uit het zuiden bevat minder vocht en meer vezels en is daarom geschikt voor het maken van droge producten."

Volgens Mr. Wang heeft de gember uit Guangxi de laatste twee jaar de aandacht van de markt getrokken. Dit type gember is niet zo groot en zacht als de gember uit het noorden en de kleur is niet zo mooi. Sommigen noemen 't grijs en de opbrengst is laag. Maar het voordeel ervan is dat ze op heuvels geplant wordt en daarom natuurlijker is en weinig MRL bevat.

"De afgelopen jaren heeft de EU strengere eisen gesteld voor importgember en hogere eisen rond productkwaliteit. Dat is een voordeel voor de gember uit Guangxi.

Onze producten worden getest door Eurofins' Qingdao, die dezelfde standaarden gebruiken als ze in Europa doen. Momenteel maken steeds meer overheidsinstanties en individuen zich zorgen over MRL in voeding, maar dat is een lang proces dat tijd nodig heeft om te verbeteren. We moeten onze krachten bundelen, die van alle departementen en instanties hier en in het buitenland."

Qingdao Serve Nature Future focust op de teelt, het bewerken en de export van gember en knoflook. 

Voor meer informatie:

Wang Anyuan
Qingdao Serve Nature Future Co., Ltd.
Tel.: +86 13954740359
Email: andrew@nature-future.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven