Grote coöperatie van cactusvijgentelers op Sicilië

"Met 34 leden en 400 hectare zijn wij de enige Siciliaanse telersorganisatie die uitsluitend bestaat uit telers van cactusvijgen. In de afgelopen vijf jaar zijn we uitgegroeid tot een toonaangevende organisatie binnen de Siciliaanse fruitsector en absoluut de toonaangevende op nationaal niveau", zegt Francesco Grassenio, directeur van telersorganisatie Ficodindia di San Cono.

De organisatie is al decennialang toonaangevend op het gebied van cactusvijgen op Sicilië en houdt zich bezig met de teelt en afzet ervan.

"Dit jaar is de teelt overvloedig en van goede kwaliteit dankzij de regen in de lente, maar het weer in de komende 30 dagen zal een beslissende rol spelen voor de start van het seizoen rond 10 augustus."

"De concurrentie is vrij beperkt, omdat deze alleen uit het gebied rond de Etna komt. Dit gebied wordt gekenmerkt door hoge temperaturen in de zomer en daarom hebben de telers aldaar te maken met een enigszins gecompenseerde rijpingstijd in vergelijking met de onze", zegt Francesco.

De twee gebieden zijn samen verantwoordelijk voor fruit dat zeer gewaardeerd wordt door zowel de nationale als internationale markten.

De cactusvijgen zijn beschikbaar als traditioneel of biologisch gewas. De teelt in augustus maakt het mogelijk om midden in de zomer een bijzonder en smakelijk fruit op de markt te brengen. In de loop der jaren is de waardering van de consument gestegen in vergelijking met het andere traditionele seizoensfruit.

De rassen die worden geteeld door Ficodindia di San Cono
Gele of sulfarina cactusvijgen vertegenwoordigen 80% van de teelt: ze hebben een geeloranje kleur, smaken heel zoet met een zachte textuur en zijn sappig.

Rood of Sanguigna (15%): deze hebben een robijnrode kleur en worden gewaardeerd om hun zoete smaak en zachte textuur. Deze cactusvijg bevat veel minder zaden dan andere rassen.

Wit of Muscaredda (5%): deze hebben een witachtige kleur wat ten onrechte wordt geassocieerd met onrijp zijn. Het is het meest prestigieuze ras vanwege de geur en smaak, textuur en knapperigheid.

De cactusvijgen wordt verwerkt en verpakt met milieuvriendelijke methoden in overeenstemming met de strengste Italiaanse en Europese GlobalGAP-, GRASP- en UNI-EN ISO 22005-normen.

De teelt wordt uitgevoerd volgens de Ficodindia DOP di San Cono-specificatie. De teler zijn ervaren en hebben zich meer dan 50 jaar ontwikkeld en de constante aandacht voor technologische innovaties maakt de afzet van fruit met een uniek uiterlijk en een uitstekende geur en smaak mogelijk.

De stekels worden verwijderd en de cactusvijgen worden gesorteerd om ervoor te kunnen zorgen dat de hoogste niveaus van veiligheid, gezondheid en authenticiteit kunnen worden verzekerd. De mogelijkheden voor de verpakking omvatten onder andere kartonnen kratten van 30x40 cm, trays met minimaal 12 en maximaal 20 cactusvijgen en verpakkingen trays met of zonder deksels.

"We streven ernaar onze marketingacties op de buitenlandse markten te versterken, omdat de groei van de vraag wordt aangedreven door de unieke gezonde kenmerken van dit fruit. Op dit moment zijn de referentiemarkten Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland en België", concludeert de directeur.

Voor meer informatie:
Telersorganisatie San Cono 
Via Aldo Moro, 18
95040 San Cono (CT) Italië
Tel.: (+39) 0933 1895299
Tel.: (+39) 333 1144483
Email: opficodindia.sancono@gmail.com
Web: www.opsancono.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven