Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese aardappelmarkt (week 23)

‘Aardappelhonger’ is merkbaar in heel Europa en telers willen snel de markt op

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
De voorraden zijn erg klein en speculatie beperkt het aanbod en het aantal transacties. Veel industriële afnemers kopen nog steeds op basis van ongewijzigde prijzen, terwijl het voor schilmachines steeds moeilijker wordt om het juiste ras en de juiste kwaliteit aardappelen te vinden. De export van verse aardappelen wordt ook gerapporteerd.
Fontane: 30 tot 32 €/q, stevige markt;
Challenger: 30 tot 32 €/q, stevige markt;

Bintje: “friteskwaliteit”: max 15% met onderwatergewicht 1060g/l en PSE min 335g/5 kg, met een voldoende grootte en een goede kookkleur: 25 tot 28 €/q, voor de industrie. De zeldzame partijen die nog steeds geschikt zijn om te schillen, behalen nog steeds een bedrag van 30 €/q.

Veilingprijs/veiling van Roeselare (bron: REO via PCA): 03 juni: gewogen prijs (rode en witte rassen) voor handmatig geoogste aardappelen: 0,42 €/kg (90 €/q) exclusief btw - ongeveer 38 ton.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De markt is erg smal en in Nederland is momenteel een stevige trend gaande. De kleine zeldzame voorraden verkleint ook het aantal transacties en volumes. De concrete prijzen worden daarentegen niet kleiner: minimaal 30 €/q voor Fontane, 32 tot 33 €/q voor Markies, tot 34,50 €/q voor Agria. De officiële prijsopgaven van PotatoNL zijn nauwelijks gewijzigd, met wat ‘uitschieters’ van hogere prijzen in categorie 2 en 3, maar ook een aanzienlijke toename van categorie 6 ‘export’.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com   

Frankrijk
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Duitsland
Alles gaat erg snel. De Egyptenaren zijn bijna klaar met oogsten, enkele Israëliërs zijn nog steeds bezig met de lenteoogst en de Spanjaarden hebben hun piekperiode net achter de rug. Overal in Europa wordt ‘aardappelhonger’ geconstateerd en telers versnellen het oogsten van aardappelen om zo snel mogelijk de markt op te kunnen om te kunnen profiteren van de nog steeds hoge prijzen. De vroege oogst in de Palts werd geschat op 73 €/q voor kruimige aardappelen/ronde rassen en 75 €/q voor vastkokende aardappelen/saladerassen. Wat betreft de industrierassen (voor frites) zijn de prijzen stabiel, maar vast en ongewijzigd voor aardappelen die geschikt zijn om te frituren:
Agria tussen 32 en 33 €/q,
Fontane tussen 31 en 32 €/q.

'

Groot Brittannië
Gemiddelde prijs teler (gecombineerd van alle markten) week 21: 26.29 €/q.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven