Duitse teler en handelaar Sprötauer Champignons:

"Op de middellange termijn leveren we alleen regionaal in plaats van nationaal"

Een maand geleden werd Sprötauer Champignons uit het Thüringse stadje Sprötau lid van de Bund Deutscher Champignon-und Kulturpilzanbauer (BDC). Het handelsmerk van dit bedrijf is de teelt en handel van kastanje- en witte champignons. Na de overname van vorig jaar staat de familie Ley aan het hoofd van het bedrijf. FreshPlaza sprak met het nieuwe management over de uitdagingen van de hedendaagse markt. 

Al meer dan 40 jaar zet Sprötauer Champignons champignons uit eigen teelt af. Het assortiment, een mix van ongeveer 70% kastanje en 30% witte champignons, komt direct bij welbekende ketens door het hele land terecht. Ley: "Op de middellange termijn zien we de tendens dat we niet langer nationaal zullen leveren, maar alleen nog regionaal. Op een bepaald moment willen klanten niet meer dat de champignons door heel Duitsland vervoerd worden voordat ze uiteindelijk op de markt komen. Maar dit is een ontwikkeling die niet over een nacht ijs gaat."

Het bedrijf laat een groei in opbrengsten zien van tussen de 19 en 25% in vergelijking met 2017. De stijgende hoeveelheden voldoen nog steeds aan de groeiende vraag op de regionale markt. Als bepaalde limieten worden gehaald, dan zou Sprötauer Champignons de mogelijkheid hebben om z'n capaciteit uit te breiden. "We werken al samen met drie grotere ketens in het middelhoge prijssegment." Door de kortere transportroutes naar de Duitse dc's zien de telers dat hij een groot voordeel op de concurrentie heeft. "We bevinden ons in een positie dat we onmiddellijk en flexibel op elke vraag kunnen reageren."

"Sprötauer Champignons" focust op natuurlijke teelt. Het gebruikt geen GMO, chemicaliën of bleekmiddel. 

Spanen mandjes
Het laatste doel van het bedrijf is het wegdoen van plastic in de verpakking van champignons. Ley: "Onze unieke verkooppunt op dit gebied zijn de spanen mandjes die van hout gemaakt worden en geen metaal bevatten. Ze worden in Oost-Europa gemaakt en door ons exclusief en direct geïmporteerd. Daarnaast hebben we nog steeds een klant die kartonnen trays geleverd krijgt. Herpakken stapt steeds meer over op EPS. Aan de ene kant uit overwegingen van duurzaamheid en aan de andere kant vanwege het transportgewicht. Het gaat nu om steeds grotere units, zeg maar 400-500 gr per mandje. Dat werkt niet met karton."


Momenteel ligt de prijs moeilijk, maar de afzet is goed. "We liggen stabiel in de markt, maar in juni en juli ramen we met 20% te dalen. Maar dat zullen we later compenseren tijdens de goede maanden -december en januari."

Exotische paddenstoelen: toekomstmarkt?
Naast champignons wordt het assortiment gecompleteerd met oesterzwammen en shiitake. Deze worden nog voor 100% ingekocht. "We kunnen niet uitsluiten dat we die in de toekomst zouden kunnen telen. Hun marktaandeel neemt toe."

Voor meer informatie:
Sprötauer Champignons GmbH
Pfeiffersweg 1
99610 Sprötau
Tel: 036371 52394
Fax: 036371 55193
E-Mail: info@sproetauerchampignons.de 
www.sproetauerchampignons.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven