Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese aardappelmarkt (week 22)

Groot-Brittannië: Prijsstijging zet door

Europese fysieke markten 
Prijzenoverzicht (bron: NEPG) :

België
Bericht van de Fiwap / PCA markten :
De lage voorraden zitten de vrije handel duidelijk in de weg. De handel neemt steeds verder af. Desondanks kopen sommige verwerkers nog steeds in maar zij worden hierbij geconfronteerd met een aanbod van wisselende kwaliteit. Dit geldt met name voor Bintje. Er wordt nog wel geëxporteerd, met name grote maten van 'friteskwaliteit'.

Fontane: 30,00 tot 32,00 €/q, stabiele markt;
Challenger: 30,00 tot 32,00 €/q, stabiele markt;
Bintje: stabiele markt: "friteskwaliteit": max 15% onderwatergewicht bij 1060 g/l en  EPS min of 335 g/5 kg, goede maten en goede bakkleur: 25,00 tot 26,00 €/q, voor de verwerking. De schaarse partijen die nog steeds geschikt zijn voor schillers halen nog prijzen van 30,00 €/q. Veel schillers schakelen echter over op andere rassen zoals Fontane, Markies of Challenger. De vroege geïmporteerde aardappelen blijven echter (zeer) duur.

 

Veilingprijzen / veiling in Roeselare (bron: REO via PCA): 27 mei:
Gewogen prijs (rood en wit) voor hand-gerooide aardappelen: 0,72 €/kg (90,00 €/q) exclusief btw. Aanvoer: 17 ton.

Termijnmarkt
EEX te Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm+, min 60% 50 mm +:

Nederland
De prijzen zijn vorige week verder aangetrokken maar het volume waar de hogere prijzen voor worden betaald, blijft beperkt. Nederlandse verwerkers geven er de voorkeur aan hun gecontracteerde partijen te gebruiken en betaalden alleen meer voor extra partijen die tegelijk geleverd werden. De jacht op de laatste beschikbare vrije partijen is daarom nog niet losgebarsten. Op de versmarkt is de aanvoer van vroege importaardappelen toegenomen maar dit heeft nagenoeg geen effect op de prijzen gehad, die nog altijd hoog zijn (0,60 tot 0,81 €/kg). Verwerkers zijn daarom nog steeds geïnteresseerd in de laatste partijen van de oude voorraad, met prijzen van 35,00 tot 45,00 €/q. De export naar het zuiden en oosten van Europa duurt voort maar ook die naar Afrika, met prijzen van 32,00 tot 36,00 €/q (gesorteerd in zakken) voor basiskwaliteit, waarbij re-export van Schotse aardappelen plaatsvindt.  

PotatoNL notering: zie ook www.potatonl.com 

Frankrijk
De prijzen voor de industrie blijven hoog, variërend van 30,00 tot 32,00 €/q voor specifieke rassen (waaronder Fontane) en 25,00 tot 27,00 €/q voor Bintje. De beschikbaarheid is zeer laag en de onzekerheid over die van de nieuwe oogst houdt aan. De export loopt ten einde, evenals de handel op de binnenlandse markt omdat er vrijwel geen product meer beschikbaar is. De prijzen voor de laatste exportpartijen liggen rond de 55,00 tot 60,00 €/q (voor mooie kwaliteit, gesorteerd in zakken).  

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Noord-Seine, €/q, min - max (gemiddeld) (RNM):

Toegenomen industriële activiteit (bron: GIPT via UNPT): Franse fabrieken verwerkten vanaf begin juli tot eind april 1.03.000 ton, hetgeen neerkomt op een toename van 3% (+25.000 ton) ten opzichte van het seizoen 2017-2018, en +90.000 ton ten opzichte van 2016-2017. Gecontracteerde partijen vormen 75% van de verwerkte hoeveelheid. 

Duitsland
Vroeg product uit Pals werd genoteerd voor 84 €/q voor kruimig vruchtvlees en 86 €/q voor vast.  Voor industrieaardappelen (frites), zijn de prijzen voor 'friteskwaliteit' opnieuw gestegen: Agria  32,00 tot 33,00 €/q, Fontane 31,00 tot 32,00 €/q. In het westen van Rijnland-Westfalen, Pals, het noorden (Nedersaksen) en het zuidwesten (Baden-Württemberg) heeft het flink geregend (tussen de 10 en 90 mm, afhankelijk van de regio) en dit heeft tot een optimale groei geleid. Er moet 1,00 €/q van deze prijzen worden afgetrokken voor de sorteerkosten

Groot- Brittannië
Gemiddelde telersprijzen (alle markten) week 20: 26,63 €/q (ten opzichte van 25,55 €/q in week 19). De prijsstijging houdt aan nu de voorraad geleidelijk uitgeput raakt en de vraag van verwerkers sterk blijft (zowel in Engeland als in Schotland) evenals die op groothandelsmarkten (in het bijzonder naar 'friteskwaliteit'). De import uit Spanje die de komende weken van start zal gaan, zal de druk op de markt enigszins verlichten. De industrie koopt ook nog in. De export naar Oost-Europa duurt voort maar met dalende volumes en zeer hoge prijzen ( van 18,75 tot 31,25 €/qm teler). 

 

Voor meer informatie: 

FIWAP
www.fiwap.be

Publicatiedatum: