Nieuw systeem van Aweta verwerkt fruit dubbel zo snel en nauwkeuriger dan oude verpakkingslijn

Zuid-Afrika: Uiterst nauwkeurige optische sortering Greenskin en Hass avocado's

In het reeds lang bestaande pakstation Mataffin van Halls even buiten Nelspruit in Mpumalanga heeft de volledig geïntegreerde AGF-leverancier haar avocadoverpakkingslijn geheel vernieuwd. De lijn is uitgerust met de nieuwste optische sorteertechnologie zodat er vijf verschillende Greenskin rassen en Hass avocado's kunnen worden gesorteerd. 

De lijn van Aweta, die al ontwikkeld was voor het optisch sorteren van Hass avocado's, werd gedurende een periode van een aantal maanden met behulp van een technicus van Aweta ter plekke aangepast. De software heeft via algoritmen nu ook geleerd om Greenskin avocado's te sorteren. 

"We hebben het systeem blootgesteld aan grote hoeveelheden monsters om er zeker van te zijn dat de verschillende afkeuringsfactoren en aanwezige insectenschade voor Zuid-Afrikaanse avocado's allemaal werden herkend. Het was een vrij ingewikkeld proces om het systeem onderscheid te leren maken tussen deze kenmerken," legt Mark Baker van Halls uit. 

"Samen met onze serviceproviders en andere belangrijke spelers uit de sector werken wij aan het perfectioneren van het systeem en gedurende de afgelopen twee maanden hebben we grote vooruitgang geboekt."

Kleinere hoeveelheden maar uitmuntende kwaliteit
Vorig jaar werden er in het Mataffin pakstation drie diensten gedraaid om de recordoogst te kunnen verwerken. Dit jaar is de oogst aanzienlijk kleiner. Het nieuwe, volledig automatische systeem kan nu het fruit van twee rondes in één keer verwerken en ook nog eens uiterst nauwkeurig. "Dit betekent dat we onze klanten telkens weer fruit van de beste kwaliteit kunnen leveren," vervolgt Mark. Momenteel worden er in de faciliteit 12 ton per uur verwerkt maar dit kan met gemak naar 14 tot 15 ton per uur worden verhoogd.

"De kwaliteit is dit jaar uitmuntend en dankzij de betere sortering houden we ondanks de kleinere oogst een hoger verhandelbaar percentage over."

Leren van hardfruitpakstations
De Mataffin-verpakkingslijn kan gemakkelijk schakelen tussen partijen Greenskin en Hass avocado's en dat is uniek in de wereld. Er is een bulkbak die het fruit in een watertransportsysteem leegt hetgeen beschadigingen voorkomt. Verder is er een ozonbehandeling, automatische dozenvuller en een stapelaar. 

"In de loop der jaren hebben we fors geïnvesteerd in onze avocadocategorie en we blijven investeren in innovatieve technologie om ervoor te zorgen dat we toonaangevend blijven binnen de sector," vertelt Mark. 

“Het is belangrijk dat we de efficiëntie van onze pakstations verhogen en verder mechaniseren," merkt Mark op. "We hebben veel geleerd van de hardfruitsector waar ze hier al langere tijd mee werken. Nu passen wij het ook toe op avocado's."

De investering is te rechtvaardigen op basis van de huidige groei van de avocadosector en het feit dat Greenskin avocado's nog altijd op grote schaal in het land worden geteeld ondanks het feit dat de meeste nieuwe plantages uit Hass avocado's bestaan. Uiteindelijk zal dit leiden tot een verhouding 70:30 tussen Hass en andere rassen in de Zuid-Afrikaanse sector. 

 

Voor meer informatie:
Leigh Green
Halls
Tel: +27 13 753 5708
Email: leigh@halls.co.za
https://www.halls.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven