Luc Deroulers, Eurocelp, presenteert innovatie in aardappelsector

Frankrijk: Aardappelen: een algoritme dat ziekten herkent

Na verschillende jaren onderzoek heeft het Eurocelp team een algoritme ontwikkeld dat in staat is om permanent aardappelziekten te detecteren. Het gaat hierbij om bruine rhizoctonia, aardappelschurft e.d. Volgens Luc Deroulers, oprichter van Eurocelp, is dit echt nieuw. "Er heeft op de hele wereld nog niemand aan gewerkt. Het is een kleine markt, weet je."

"De betreffende ziekten hebben een grote impact op de kwaliteit. Partijen aardappelplanten, afhankelijk van de staat van de besmetting, worden op enkele bestemmingen geweigerd. Wat aardappelen zelf betreft, hebben deze ziekten een direct effect op de kwaliteit van hun uiterlijk en daarom ook op de waarde van de partijen."

Luc legt uit dat het systeem ontwikkeld werd op verzoek van de aardappelhandel. "Tot nu toe voeren die dit werk handmatig uit op kleine aantallen knollen. Eurocelp levert een precieze en snelle oplossing, waardoor een representatieve sample geanalyseerd kan worden."

"In tegenstelling tot optische sorteermachines is de berekeningstijd niet van belang: een erg geavanceerd algoritme maakt het mogelijk met precisie te detecteren. Voor elke ziekte wordt de aardappel geclassificeerd als 'onbeschadigd', 'licht aangetast' of 'ernstig aangetast'. 

Deze tool is een deel van een kwaliteitscontroledienst voor een hele partij aardappelen die door Eurocelp aangeboden wordt zoals meten, defecten aan de buitenkant, presentatiekwaliteit en foto's. "De apparatuur wordt geïnstalleerd in het lab van de klant, wat sneller, accurater en consistenter is."

Met dit algoritme wil Luc een internationale markt bedienen. "Naast Frankrijk hebben we klanten in Spanje, België en Duitsland. Het algoritme is erg interessant voor landen als Egypte en Israël. Daarnaast hebben we een stand op Potato Europe in België."

Luc Deroulers werkte 10 jaar in de aardappelbusiness. Gebaseerd op zijn ervaring richtte hij in 2012 Eurocelp op, een tool waarmee de kwaliteit van partijen aardappelen geëvalueerd kan worden.

Voor meer informatie:

Luc Deroulers 
Eurocelp SAS
Company hall - Activity 9
13 rue marie curie curie
10430 Rosières-près-troyes
Tel: +33 952 048 274/+33 674 944 283
luc.deroulers@eurocelp.com 
www.eurocelp.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven