Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

West-Afrika: cashewnotenhandel in crisis

Terwijl vorig jaar de cashewnotentelers konden genieten van prijzen boven de 600 CFA-frank (0,91 euro) per kilo waarbij 60% van de productie verkocht raakte, is het dit jaar toch een ander verhaal. Twee derde van de noten zijn op zoek naar een koper en in verschillende landen zijn de prijzen lager dan 200 CFA-frank (0,30 euro). Het seizoen moet dus worden doorgetrokken tot september/oktober. Deze situatie is het gevolg van de grote voorraden die vorig jaar in Aziƫ werden opgebouwd.

Zo blijven de telers met zakken vol noten zitten en zijn de prijzen drie maal lager dan vorig jaar. Volgens Pierre Ricaud, een specialist op het gebied van cashewnoten werkzaam bij het onderzoeksbureau NKALO, moet West-Afrika investeren in de verwerkende industrie naar het voorbeeld van Burkina Faso om een gelijkaardige schok in de toekomst te voorkomen. "In Burkina Faso komt de capaciteit van de verwerkende industrie nu al overeen met ongeveer 50% van de nationale productie. Het is dan ook een van de landen waar de schok het best werd opgevangen. Hoe dan ook hebben de meeste telers een groot deel van hun productie kunnen verkopen, waarvan ten minste de helft tegen een eerlijke prijs."

Verwerking is een oplossing voor de toekomst die Ivoorkust goed heeft begrepen: "Vijf jaar geleden waren er maar twee fabrieken die echt draaiden, vandaag hebben we er vijf die goed draaien en een dozijn die beginnend zijn. Maar we hebben tientallen fabrieken nodig, daar is de ruimte ook voor. Bovendien is het een bedrijfsactiviteit die zonder twijfel winstgevend is. Met name in Ivoorkust is er een niet te onderschatten overheidssteun voorhanden. Nu is er vooral nood aan meer beleggers om de groei van de verwerkende industrie aan te wakkeren."

Bron: rfi.fr

Publicatiedatum: