Zuid-Afrika: Aardappelprijzen stijgen in twee dagen met 43 % door oogstproblemen

De uitgebreide en langdurige regen in het oostelijke gedeelte van Zuid-Afrika heeft de aardappeloogst in de provincie Vrijstaat flink verstoord, waardoor de voorraden op de markt zijn afgenomen en de prijs sterk is gestegen: in twee dagen steeg de gemiddelde prijs van een zak aardappelen van 10 kg met 43 %.

Dinsdag kostte een zak van 10 kg nog gemiddeld R 37,15 (€2,30) bij de grootste gemeentelijke markten van Zuid-Afrika, een getal dat gisteren was gestegen naar R 53,29 (€3,30). Bij de markt in Durban kosten 10% klasse 1 medium aardappelen inmiddels al R 85 (€5,20) per 10 kg zak en in Johannesburg is is dit R 79 (€4,90). In Kaapstad is een dergelijke zak veel minder duur met R 53 (€3,30), omdat Sandveld aardappelen uit de regio Olifants River de voorraad hier aanvullen.

Deze grafiek van Potatoes SA laat zien dat wanneer de beschikbaarheid afneemt, de prijs stijgt

De vele regen, die sinds eind maart gevallen is, en vooral tijdens het paasweekend, betekent dat telers de velden niet op kunnen gaan om de aardappelen te oogsten. In deze omstandigheden komen tractors vast te zitten en wordt de bodemstructuur beschadigd, vooral in het geval van een zware aarde.

De herfstregen van maart had al een behoorlijke impact op de kwaliteit van de aardappelen, maar de koele temperaturen tijdens de regenbuien zullen een positief effect hebben op de kwaliteit van de aardappelen en de ontwikkeling van ziekten en bederf vertragen.

De huidige voorraad van aardappelen op markten is laag, nationaal minder dan 500.000 zakken van 10 kg. Potato South Africa, het nationale orgaan van de aardappelindustrie, laat weten dat er op de woensdag voor Pasen meer dan 600.000 zakken werden ontvangen op alle markten. Een week later, na het paasweekeinde, waren dit minder dan 200.000 zakken. "Zodra de regen ophoudt en de grond is opgedroogd, zullen de telers opnieuw beginnen met oogsten. Ondanks een kleinere verwachte oogst van de oostelijke telers in Vrijstaat zullen de aardappelen waarschijnlijk niet op een langzamer tempo worden geoogst, omdat dit een negatief effect op de kwaliteit zou kunnen hebben."

In de oosten van de provincie Vrijstaat kunnen telers niet geoogste aardappelen ondergronds opslaan, maar alleen als het vochtgehalte in de bodem laag is. In het zuidwesten van Vrijstaat was de aardappeloogst al bijna voltooid toen de zware regens begonnen.

De organisatie laat weten dat de huidige regen een positief effect zal hebben op het algehele vochtgehalte in de bodem en daarom zijn de vooruitzichten voor het nieuwe plantseizoen goed.  

Voor meer informatie:

Potatoes SA

Tel: +27 12 349 1906

E-mail: http://www.potatoes.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven