Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Restrain presenteert ethyleen als alternatief voor CIPC aan frietindustrie

Tholen - Alweer 13 jaar is Dirk Garos met Restrain actief om ethyleen in te zetten om kiemvorming in aardappelen te voorkomen. Nu de toelating van Chloorprofam (CIPC) op de tocht staat, zet het bedrijf zich in voor een grootschalige introductie van ethyleen om frietrassen het hele bewaarseizoen kiemvrij te houden. Vertegenwoordigers van de internationale frietfabrieken, de Nederlandse Aardappel Organisatie en de vakpers waren dinsdag 23 april bij PPO in Westmaas present om getuige te zijn van de kick-off van de methode waarmee overigens jaarlijks al 1 miljoen ton aardappelen met 1.300 generators - van inmiddels de vijfde generatie - worden behandeld.


Presentatie Dirk Garos

Het project om ethyleen in te zetten in de aardappelbewaring werd in 1999 al opgestart door de Britse tafelaardappelengigant Greenvale, toen uit de literatuur bleek dat ethyleen een mogelijke oplossing was om kiemvorming te stoppen. Dit project kwam vooral uit vraag van afnemer Tesco om een residuvrij product aan te bieden. Inmiddels is onder leiding van Dirk Garos de methode in 36 verschillende landen uitgezet. Proeven bij PPO lieten de afgelopen jaren naast de anti-kieming ook een positief effect op de bakkwaliteit van de frietaardappelen zien, waarbij met name de rassen Fontane, Markies en VR808 zich als positieve uitschieters presenteren. "Op deze rassen ligt dan ook onze focus. Ook andere rassen laten goede resultaten zien, maar bij deze rassen durven we blind onze generatoren neer te zetten. Deze rassen hebben een behoorlijk aandeel in de markt en vormen voor ons een ideaal uitgangspunt. Dat is voor ons belangrijker dan in te zetten op een ras als Bintje, waarbij de voordelen niet zijn aangetoond."


Paul O'Connor demonstreert de nieuwste generator

Allereerst gaf Dirk een toelichting op de werking van ethyleen, die pas start als de aardappelen in de bewaring zijn opgeslagen. Om veiligheidsrisico's te voorkomen wordt er niet met gasflessen gewerkt. Vanuit een lage dosis ethanol wordt door middel van een katalysator ethyleengas geproduceerd. Het ethyleengas wordt even vastgehouden in de aardappel, waarna het gas weer loslaat waardoor de celdeling gewoon doorgaat. "Dat is het grote verschil met chemicaliën zoals CIPC, die blokkeren de celdeling, maar ethyleen blokkeert de celstrekking. De inzet van ethyleen start als de aardappelen op de juiste bewaartemperatuur zijn, de eerste drie weken wordt het toedienen langzaam opgebouwd, waarna er een constante stroom wordt toegediend."

De nieuwste generator wordt geleverd inclusief CO2-sensor, temperatuur- en luchtvochtigheidsmeter. Binnen een half jaar moet het ook mogelijk zijn dat de data uit de generator naar de cloud wordt gestuurd, waardoor de data ook op de smartphone zijn te zien. Installatie is volgens Dirk een kwestie van plug-and-play. "In vijf minuten ben je klaar voor het seizoen." Aan de opslag worden geen verdere eisen gesteld en één machine heeft de capaciteit om alle aardappelen in de bewaring van ethyleen te voorzien, want de machine heeft een capaciteit van bijna 6.000 ton. "Ethyleen is een dynamisch gas en komt overal. Elke aardappel in de bewaring krijgt ethyleen toegediend, daar kun je van verzekerd zijn", hield Dirk de aanwezigen voor.


Goede belangstelling vanuit de frietindustrie

Extra voordeel is dat de aardappelen meteen uit de schuur geschikt zijn voor verwerking in de fabriek, wat de nodige flexibiliteit in de planning geeft. "Maar bovenal kunnen we een antwoord geven op de wens van de consument naar een residuvrij product. In markten als Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wordt dit al langer als eis van de retail gesteld. Nu het gebruik van CIPC ook in de rest van Europa op de tocht staat, willen we ethyleen grootschalig introduceren. We zien onszelf als disrupters. Ethyleen gaat eraan komen. Vandaag is de kick-off om in het seizoen 2019/2020 grootschalig de markt te betreden. En voor de prijs hoeft men het niet te laten. We zijn vier tot zes keer goedkoper dan elk alternatief van CIPC", besluit Dirk.


De laatste bakkleurtest van de bewaarproef bij PPO Westmaas

Voor meer informatie:
Dirk Garos
Restrain Company Ltd
Mob. +31-653869221
Dirk.Garos@restrain.eu.com  
www.restrain.eu.com