Bonathaba, Wellington

Zuid-Afrikaanse granaatappelteler enthousiast over het nieuwe ras Emek

Bonathaba is vorige week aan de Wonderful oogst begonnen. Dit is wat eerder dan gebruikelijk maar de oogst ziet er goed uit en na de droogte van de voorbije drie jaar lijkt het erop dat alles weer terug bij het oude is," aldus directeur Allan Puterman. 

Het teeltbedrijf Bonathaba bevindt zich even buiten Wellington en is één van de oudste granaatappelteeltbedrijven in het land met een areaal van 40 hectare. De oogst van de rassen Hershkovitz en Acco is al achter de rug en volgende week worden de Wonderful-granaatappelen geplukt. 

Allan merkt op dat technische experts uit Israël beweren dat het fruit zoeter is dan dat in Israël wordt geteeld, zelfs de rassen die bekend staan om hun zure smaak. 

"We zitten weer op het normale niveau. Een recordoogst zoals in 2017 zit er niet in maar we zijn wel weer terug op het niveau van 2016. Vorig jaar viel de Wonderful oogst tegen. De vroege rassen deden het beter omdat er tijdens de laatste weken van het Wonderful seizoen geen water uit de Berg River Dam werd verstrekt en dat was erg frustrerend. Op papier hadden we genoeg water en ook het peil in de dam was redelijk maar we moesten stoppen met irrigeren."

Emek, een zeer vroeg ras
Bonathaba heeft een belang in de granaatappelbomenkwekerij TOP (The Original Pomegranate) Nursery, eveneens in Wellington, en heeft hier percelen met een aantal granaatappelrassen, waaronder het Israëlische ras Emek, onder licentie van Citrogold. Het bedrijf is enorm enthousiast over de mogelijkheden die dit ras te bieden heeft.

"De Emek granaatappel heeft een geweldige kleuring, zoete smaak en heeft niet zoveel merg in de pitten, hetgeen de eetervaring ten goede komt," vertelt Allan. "Het is een zeer vroeg ras. De eerste boomgaarden zijn al aangeplant en we hopen de eerste volumes volgend seizoen te oogsten."

Een zeer vroeg ras is gunstig ten aanzien van het waterverbruik in een droog gebied als Wellington. Het ras heeft gedurende een kortere tijd water nodig dan rassen die een maand later pas worden geoogst en hiermee creëert de teler een buffer. 

Interesse in het uitbreiden van markten
Bonathaba exporteert 95% van haar fruit. Het bedrijf levert buiten het seizoen fruit aan Edom in het Verenigd Koninkrijk en aan de Europese markt, waar de vraag naar het fruit momenteel prima is. Het bedrijf levert ook granaatappelen aan Rusland. 

Bonathaba wil haar portfolio uitbreiden naar Canada (waar het al eerder kleine aantallen naartoe exporteerde), de VS, het Verre en Midden-Oosten

Op de binnenlandse markt ziet de teler een trend ontstaan voor kleinere maten die twee voordelen hebben: ze zijn goedkoper en consumenten kunnen het fruit in één keer nuttigen. 

 

 

 

Voor meer informatie:
Allan Puterman
Bonathaba Pomegranates
Tel: +27 605 295 674 (Niel Vos, farm manager)
Email: allanput@gmail.com

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven