Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Firma Strauss levert vepakkings-, weeg- en sorteermachines, evenals oogsthulpen voor asperges

"De asperge moet nog met de hand worden gestoken"

De Duitse firma Strauss Verpackungsmaschinen produceert sinds meer dan twintig jaar sorteer-, weeg-, en verpakkingsmachines voor asperges en sinds vijf jaar ook oogsthulpen voor asperges. Zo loopt de voorbereiding van het seizoen van dit jaar op volle toeren. In delen van Europa wordt reeds sinds begin maart geoogst en ook in Duitsland gaat het seizoen 2019 zo langzaam aan echt goed van start. Dat betekent drukke tijden voor het team van Strauss: er worden nieuwe machines gemonteerd en ingesteld, gebruikte machines geüpdatet en de service evenals de wereldwijde ingebruikname staan op de planning.

Verdere automatisering van het oogstproces

Wereldwijd is de belangstelling voor machines die de oogst en verwerking verlichten zeer groot, waarbij velen ook al wachten op een volautomatische oogsttechniek – een omschakeling die gezien het tekort aan arbeidskrachten op de lange termijn noodzakelijk zal zijn, vertelt Matthias Kinzel, die werkt op de afzetafdeling van het bedrijf. "Met onze semiautomatische machines wordt echter ook al een aanzienlijk deel van het werk weggenomen: de folie wordt opgetild, zodat de oogsthelpers de asperges alleen nog met de hand moeten steken. De oogsthelpers hoeven niet de zware aspergemanden te dragen of te schuiven aangezien de asperges op lopende banden gelegd worden en naar het midden van de machine gevoerd worden, waar ze optioneel in de gewenste lengte worden gesneden en gewassen."

Het wassen is juist bij zware leemgrond een voordeel: "Zo geeft men de grond geen kans om op te drogen op de asperge, wat het wassen later wederom lastiger zou maken."

Een ander voordeel is dat de asperges van tussen de zeven en veertien rijen op één plek verzameld worden – zo wordt voorkomen dat een werknemer over de hele akker moet rijden om de kisten te verzamelen. 

Grote kracht blijft de sortering
"Het grootste deel van onze productie bestaat echter nog steeds uit onze sorteerinstallaties voor groene en witte asperges, die we wereldwijd afzetten. Voor groene asperges zijn deze machines vaak uitgerust met weegsegmenten, waarin de gesorteerde asperges bijvoorbeeld in bundels van 500 gram verzameld worden." Bij witte asperges worden de producten meestal eerder gesorteerd voor manden of grote bundels van 5 kg, aldus Matthias. Maar ook hier maakt men steeds vaker kleinere bundels.

Nieuwe sturing
Hij verklaart verder: "In de afgelopen maanden hebben we ijverig gewerkt aan de gereedstelling van de SPS-gestuurde combinatieweegmachine. De huidige weeginstallaties werken op PC basis – ongeveer een jaar geleden hebben we vervolgens succesvol een SPS-sturing voor prei ingezet. Bij de ontwikkeling stonden de eenvoudige bediening van de gebruikersinterface, een gestructureerd menu en een duidelijke, met foto's ondersteunde servicetoepassing op de voorgrond." Zo moet na een korte uitleg iedere medewerker in staat zijn om de machine te bedienen.

Naast de gebruiksvriendelijkheid heeft men ook de precisie van de installatie verder opgeveild. Alle dit jaar geleverde combinatieweeginstallaties zijn reeds uitgerust met SPS-sturing. Ook de, reeds op de expoSe 2018 gepresenteerde, inlegrobots voor het inleggen van de asperges zijn reeds uitgerust met de nieuwe sturing. Daarmee bestaat de mogelijkheid de weeginstallaties toekomstig met deze techniek uit te breiden.

Internationaal netwerk
Inmiddels heeft Strauss Verpackungsmaschinen een servicenetwerk van partners waarvan de medewerkers, die regelmatig bijgeschoold worden, ter plaatse voor de installatie, service en het onderhoud van de machines zorgen.

Voor meer informatie:
Matthias Kinzel
Strauss Verpackungsmaschinen GmbH
Felix-Wankel-Straße 22-24
21614 Buxtehude
Deutschland
Telefoon:+49 (0)4161 74020
info@strauss-pack.com 
www.strauss-pack.de  

Vertegenwoordiging voor Nederland:
Op´t Root Landbouwmechanisatie
Herr Gerard Kempkens
Lemmensweg 1
6065 NP Montford, Nederland
Tel.: +31 (0) 475 541 312
E-mail: info@optroot.com 
Internet: www.optroot.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven