Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

EU-AFASA Conference

De exportmarkt op met kwaliteitseisen

De African Farmers Association of South Africa (AFASA) en de Europese Unie Delegatie voor Zuid-Afrika organiseerden een conferentie met de naam 'Bio, Eerlijke en Ethische Handel' op 19 februari in het Internationale Conferentiecentrum in Kaapstad. 

Vertegenwoordigers van verschillende instellingen en bedrijven waren aanwezig. EU handelscommissaris Cecilia Malmström en directeur generaal van landbouw en visserij in Zuid-Afrika Mike Mlengana verzorgden speeches. Nederland werd vertegenwoordigd door Richard Schouten van Groentenfruithuis. 

De conferentie wilde antwoord geven op de vraag hoe sociale waarden en economische mogelijkheden bij elkaar te brengen, vooral op het gebied van het managen van de eisen omtrent bio-tuinbouw. Dit is belangrijk voor kleine en middelgrote Zuid-Afrikaanse telers en voor de Zuid-Afrikaanse tuinbouw in het algemeen om de internationale markt aan te trekken. 

Verschillende Europese experts verzorgden presentaties over internationale eisen, richtlijnen, structuren en systemen voor voedingsveiligheid, kwaliteit en bio-producten. Richard Schouten benadrukte dat Nederlands management zich richt op het integreren van de hele keten; teler, exporteur, importeur, retailer en consument. 

Het Nederlandse initiatief Clean Corridors ontwikkelt mechanismen en systemen die de lokale teelt beschermen van teler tot retailer. Nederland is de grootste importeur van Zuid-Afrikaanse tuinbouwproducten. Zuid-Afrika staat in de top drie van importlanden voor Nederland. De andere twee landen zijn Spanje en België.

Links naar rechts: de voorzitter van AFASA, Dr. Vuyo Mahlati en de directeur van Groentenfruithuis, Richard Schouten op de Organic, Fair & Ethical Trade Event in Kaapstad

Stilgestaan werd bij traceerbaarheidssystemen, voedingsveiligheidsmaatregelen, gebruiksvriendelijke en efficiënte certificatiesystemen en het onderwijzen van telers.  

Om deze doelen te bereiken houden de EU en Zuid-Afrika rekening met: 

  • het organiseren van Organic, Fair and Ethical Trade Conferenties op jaarbasis
  • het creëren van ruimte voor het delen van kennis via een publicatie over bio, eerlijke en ethische handel
  • initiatieven om verschillende standaarden te consolideren
  • b2b samenwerking en interactie via de steun van de EU

Details over de conferentie kunnen via de volgende link gedownload worden: https://sadc-epa-outreach.com/events/70-organic-fair-ethical-trade-event.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven