Europese aardappelmarkt (week 9)

Groot-Brittannië: de eerste aardappelen onder plastic groeien in het oosten van het land

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrierassen: recent onderzoek wees uit dat de lentetemperaturen sommige kopers ertoe hebben bewogen hun inkopen of prijsvoorstellen uit te stellen, terwijl het aanbod beperkt bleef vanwege de kleine Belgische voorraden. Er zijn zeer weinig concrete transacties waargenomen en de prijzen zijn over het algemeen ongewijzigd gebleven.
Fontane: 30 tot 32 €/q;
Challenger: 30 tot 32 €/q;
Bintje: “friteskwaliteit”: max 15% onderwatergewicht 1060g/l en PSE min 335g/5 kg: 27,50 tot 30 €/q afhankelijk van de kwaliteit (PSE, gaartijd ...), de grootte en de koper. Stabiele markt. De prijzen aan de bovenkant van het assortiment worden beloond voor de beste partijen en de zeer goede kwaliteit, voornamelijk bedoeld voor verse frites.

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Bintje pootaardappelen:
Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2019, per 5 ton, los, exclusief btw: weinig transacties, flinke daling van de prijzen.

Maat 28 - 35 mm : 100 – 105 €/q

Maat 35 – 45 mm : 70 – 75 €/q

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Industrie: nog steeds veel belangstelling van de fabrieken, maar de lentetemperaturen maken deze trend aarzelend. Bepaalde categorieën daalden lichtjes afgelopen dinsdag, terwijl andere categorieën donderdag na de publicatie over de Belgische voorraden iets stegen. De weinige vrije aardappelen in België brengen de Belgische fabrikanten ertoe om in Nederland in te kopen, een vorm van concurrentie die de Nederlandse fabrieken niet langer kunnen ontkennen, ook niet als ze voornamelijk onder contract inkopen. De exporthandel blijft moeilijk. Door de kleine voorraad blijven de prijzen hoog en wordt de afzet bemoeilijkt. Veel consumptieaardappelen worden inderdaad door de industrie ingekocht zodra de PSE en/of de gaartijd ervan goed is.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com

Afgelopen januari haalde de Nederlandse export een hoeveelheid van amper 68.000 ton, waarvan 40.000 ton naar België werd geëxporteerd. Alle andere bestemmingen kennen – vergeleken met vorig jaar – een terugval. Met name de export naar verre bestemmingen blijft achter: 5.887 ton gaat naar Afrika en 3.894 ton naar Amerika (bron: NAO).

De Nederlandse industrie verwerkte afgelopen januari nog maar 299.100 ton, 40.500 ton minder dan in januari 2018. Het gebrek aan de beschikbaarheid van grondstoffen vermindert de activiteit aanzienlijk. Het in de afgelopen 12 maanden totaal aantal industrieaardappelen bedraagt 3.972.800 ton tegen 4.008.000 ton in 2017/2018 (bron: NAO).

Frankrijk
De export blijft de versmarkten naar verschillende bestemmingen stimuleren: Spanje, Portugal, Oost-Europa en zelfs Duitsland. De prijsopgaven voor de export stegen vorige week licht tot 33 €/q voor de Agata en Monalisa uit de eerste categorie en 30,50 €/q voor die van de rode rassen. De prijsopgaven voor de industrierassen zijn echter ongewijzigd gebleven.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €27,50/qt, min – 30,00max (gem.) (RNM):

Duitsland
In Nedersaksen (in de buurt van Burgdorf) groeit in het Rijnland, op zwarte zandstranden (en elders), in de Pfalz en in Baden-Württemberg de vroege aanplant onder ideale omstandigheden. Aangezien het planten 10 dagen eerder dan gebruikelijk begon zijn de prekiemingen, na vernietiging van de apicale kiem, verre van compleet…

Hoewel de plantoppervlakken vorig jaar met meer dan 500 ha zijn toegenomen, was de opbrengst van de productie veel lager! Met de extra vroege rassen gemiddeld op 61 €/qt en de semi-vroege rassen rond 58 €/qt zijn de prijzen voor zaailingen de afgelopen 10 seizoenen nog nooit zo hoog geweest,.

Op de versmarkt (Rijnland) zijn de prijzen met ingang van 22 februari met 40 €/q stabiel voor vastkokende aardappelen voor de opslagcapaciteit van koelkratten en voor kruimige aardappelen 38 €/q voor de opslagcapaciteit van koelkratten. Voor de vastkokende aardappelen die te koop waren op teeltbedrijven (Rijnland) lagen de prijzen tussen de 11 en de 13 € per zak van 25 kg (lichte stijging).

Aardappelen voor de industrie (frites), ongewijzigde maar stevige prijzen voor Fontane: Agria 31 –32 €/ q, Fontane 31 – 31 €/q, Innovator 32 – 33 €/q.

Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs teler (gecombineerd van alle markten) week 7: 28,61 € (tegen 28,09 €/q in week 6).

Ondersteunde markten voor tafelaardappelen, maar wel weinig vrije transacties en ongewijzigde prijzen. De zakkenmarkt blijft stevig met een variabele vraag afhankelijk van de regio's. De prijzen zijn stabiel voor de aardappelen van friteskwaliteit: tussen de 32,25 en de 35,70 €/q (op maat in zakken). Weinig activiteit vanuit de industrie op de vrije markten. Export naar het continent op basis van 25,35 €/q, goede export in big-bag (Maris Piper) voor de aardappelen van friteskwaliteit.

In Cornwall is doorgegaan met het telen van vroege aardappelen en de eerste hectares aardappelen onder plastic groeien in het oosten van het land.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven