Vicente Bayona: "Ze bellen ons elke dag om naar avocadobomen te vragen"

Avocadoteelt in Valencia blijft groeien

Het avocado-areaal in de Spaanse regio Valencia blijft zich uitbreiden, met name in de provincies Valencia en Castellón, waar al zo'n 450 hectare geplant is. Deze groei wordt aangedreven door de afnemende winstgevendheid van citrus in de afgelopen jaren. Valenciaanse telers gaan daarom op zoek naar alternatieven hoewel er ook grote ondernemers uit de keramische sector zijn die inzetten op dit gewas.

"In 2018 hebben we rond de 72.000 avocadobomen geplant in de regio Valencia en voor dit jaar zijn er al 79.000 voorverkocht", vertelt Vicente Bayona, verkoopvertegenwoordiger in Valencia voor kwekerij Brocaw España.

Vicente Bayona, tijdens de laatste editie van Fruit Logistica.

"Ongeveer 5 jaar geleden begonnen we avocadobomen te verkopen, en sindsdien is de vraag aanzienlijk gestegen. Voor dit jaar hebben we het verkoopquotum al bereikt, dus we zijn nu met 2020 bezig. Elke dag bellen ze ons om naar bomen te vragen. Op dit moment is de Valenciaanse oogst nog niet zo groot, aangezien de bomen nog niet ouder dan vijf jaar zijn. De verwachting is echter dat er tussen 2020 en 2021 aanzienlijke hoeveelheden zullen zijn".

Brocaw España is gevestigd in Málaga. Vanwege het gebrek aan mogelijkheden voor de uitbreiding van de avocado in deze provincie door de beperkte watervoorziening en de duurder wordende grond, heeft het bedrijf ingezet op Valencia, waar sprake is van een ideaal klimaat voor de teelt van dit fruit. "We werken samen met het Valenciaanse Instituut voor Agrarische Onderzoeken (IVIA) met het doel om de meest geschikte gebieden te vinden voor de teelt van dit fruit en voor de kwaliteitsanalyse, die plaatsvindt voor de afzet", legt Vicente Bayona uit.

Ondanks de hoge vraag benadrukt Bayona dat de avocadobomen niet ongecontroleerd geplant moet worden en geoogst moet worden op het optimale moment met betrekking tot de hoeveelheid droge stof. "Niet alle gebieden van Valencia zijn geschikt voor de teelt van avocado en het is belangrijk om dat te respecteren, aangezien het imago van de Valenciaanse avocado aangetast zou kunnen worden, wat zou zorgen voor een afname van de winstgevendheid", merkt hij op.

Naast zijn werk als verkoper van bomen is Vicente Bayona manager van het bedrijf Bayer Overseas, dat technische ondersteuning biedt aan telers en daarnaast avocado's oogst, verpakt en exporteert naar markten in Frankrijk en Zwitserland, onder het merk Valls Tropik. "Momenteel oogsten we de Hass variëteit, hoewel de Lamb Hass de meest geplante variëteit is in Valencia. De Lamb Hass heeft grotere maten en wordt geoogst van begin april tot juni".

"De avocadomarkt is complex op dit moment met veel fruit uit Chili en Colombia. Die oogst valt samen met die in Málaga en Marokko. Er is een overvloed aan kleine maten en daarom staan de prijzen onder druk. De prijzen voor de grote maten kunnen we echter goed verdedigen", merkt Bayona op.

In deze context verwachten ze dat de afzet van Valenciaanse Lamb Hass avocado goed zal verlopen op de Europese markten aangezien dit fruit grotendeels de maten 14, 16 en 18 heeft.

Voor meer informatie:
Vicente Bayona Pérez
Bayex Overseas
M: +34 616445682
T: +34 673420483
gerencia@bayex.es
www.bayex.es


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven