Bio Kartoffel Erzeuger e. V.:

“Aardappelen bevatten minder vocht maar alle belangrijke bestanddelen blijven behouden”

De aardappelen uit bewaring die nu op de markt zijn, zijn meestal wat zachter dan gewoonlijk. Dit is vanwege de hete zomer van 2018. De kwaliteit van de aardappelen blijft echter onaangetast, aldus de vereniging van biologische aardappeltelers Bio Kartoffel Erzeuger e. V.

Lager watergehalte
Aardappelen bestaan voor bijna 80 procent uit water, wat ze hun stevigheid geeft. Tijdens de bewaring verliezen de aardappelen door evaporatie of beluchting een deel van hun watergehalte en worden ze langzaam maar zeker wat zachter. Normaal gesproken is dat enkel pas merkbaar tijdens het voorjaar. Maar dit jaar komen er nu al aardappelen op de markt die zachter zijn. “Vanwege de lange hitteperiode vorig jaar zijn deze processen veel eerder gestart dan normaal en zijn ze bovendien sneller gaan verlopen,” aldus Bio Kartoffel Erzeuger e. V. Dit is omdat de aardappelen bij binnenkomst na de oogst al minder water meer bevatten dan gewoonlijk. “Gelukkig verandert dat niets aan de smaak of de voedingswaarde van biologische aardappelen aangezien de belangrijke ingrediënten onverminderd aanwezig blijven,” benadrukken de telers.

Stress-reactie op de hittegolf
Op veel biologische aardappelen worden aardappelschurft en donkere plekken aangetroffen, schrijft de vereniging. Dit zijn reacties van de aardappelknollen op de droogtestress van vorig jaar. Zilverschurft en Rhizoctonia zijn tevens meer voorkomend. “Al deze factoren tasten enkel de buitenkant aan, maar niet de interne kwaliteit. Dit goed te communiceren wordt de uitdaging voor de rest van het seizoen.”


Voor meer informatie:
Bio Kartoffel Erzeuger e. V.
Schwarzer Weg 1A
29462 Güstritz
Tel: 05843-9721107
E-Mail: m.tietke@bke-verein.de 
www.bke-verein.de   


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven