Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Marktrapport Oostenrijk week 4 2019

‘Aardappelmarkt stabiel, uien blijven stijgen’

De situatie in de Oostenrijkse markt voor consumptieaardappelen laat weinig veranderingen zien ten opzichte van vorige week. Aan de kant van de telers is er sinds de prijsstijging aan het begin van het jaar toenemende belangstelling om leveringen te outsourcen ondanks de winterse omstandigheden die de eigenlijke leveringen momenteel bemoeilijken. De lage temperaturen hebben wel een gunstig effect op de bewaringscondities. Binnenlands zijn de verkopen op een niveau dat normaal is voor deze tijd van het jaar.

Vanwege de beperkte voorraad is de export niet echt een prioriteit. Ook de verdeling van de verschillende kwaliteiten en klassen blijft onveranderd. Verliezen vanwege wormen zijn recent weliswaar afgenomen, maar toch neemt de druk van beperkte beschikbaarheid wel toenemen. Telersprijzen waren de afgelopen week stabiel. In Neder-Oostenrijk werden consumptieaardappelen verkocht voor 25 euro per 100 kg. Voor aardappelen die wormen-vrij zijn en geschikt voor kleine premium verpakkingen voorzien van een AMA kwaliteitskeurmerk kunnen de prijzen stijgen naar 29 euro per 100 kg. In Boven-Oostenrijk lagen de prijzen vorige week rond de 27 euro per 100 kg.

Uien bereiken de 50 cent drempel
De stijging van de Oostenrijkse uienmarkt zet deze week door. Vanwege de lage temperaturen werd het sorteren deels stilgelegd, maar er zijn nog steeds doorlopend voorraden beschikbaar. Met de export gaat het erg goed en liggen de prijzen opmerkelijk boven de gewoonlijke prijsniveaus voor dit seizoen.

De binnenlandse verkopen zijn stabiel. Toch hebben de binnenlandse supermarktketens nog geen verhogingen van de telerprijzen doorgevoerd, wat voor de verpakkers langzaam maar zeker een economische uitdaging begint te worden. De prijzen voor schone en gesorteerde uien in de doos variëren van 46 tot 50 euro per 100 kg, afhankelijk van de kwaliteit en de maat.Markt wortelen onveranderd
De markt voor wortelen in Beneden-Oostenrijk blijft op hetzelfde stabiele niveau van de afgelopen weken. In Duitsland zijn de verkopen gelijkmatig en conform het seizoen. Er komen zelfs al aanvragen binnen voor export, maar de werkelijke focus richting export moet nog komen. Telerprijzen zijn eveneens stabiel. Voor de komende weken is de verwachting dat prijzen voor wortelen in 1 kg verpakkingen wat zullen verbeteren op de binnenlandse markt.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven