Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag naar ananas is hoger gedurende de eerste maanden van het jaar"

Raul Romero van het Amerikaanse Chestnut Hill Farms: "De hoeveelheden uit Costa Rica lijken hetzelfde te zijn als in 2018. Voor het tweede semester worden de volumes lager geraamd, omdat enkele gebieden van gewas veranderd zijn." Chestnut Hill Farms verlaadt ananas naar de VS, Frankrijk, Rusland en het VK.

In Costa Rica wordt ananas vooral dicht bij de Atlantische kust geoogst en in noordelijke delen van het land. "Op de markt vind je ananas uit Ecuador, Colombia, de Dominicaanse Republiek en Honduras. De aantallen uit deze landen liggen beduidend lager dan die van Costa Rica." 

Stijgende vraag 
De vraag naar het fruit stijgt. "Traditioneel gezien is er aan het begin van het jaar een grotere vraag naar ananas voordat seizoenfruit in Europa wordt geoogst. De sector probeert op één lijn te zitten met de markttrends en daardoor zijn de volumes in het eerste semester consistent."

"De vraag en prijzen stegen rond kerst en daarna kwam een rustige periode. En nu is er meer vraag." Volgens Romero promoten supermarkten in Frankrijk, het VK en Oost-Europa ananas.

Blijven prijzen stabiel? 
Dit leidt tot stabiele prijzen die de komende weken zo zullen blijven. "De vraag zal stijgen rond eind februari/maart wanneer supermarkten hun paasactiviteiten gaan plannen."

Tegelijkertijd merkt Romero op dat de algehele marktprijzen sinds 2018 erg laag zijn. "De sector staat onder kostendruk van supermarkten, verwerkers en de gehele aanbodketen. Consumenten willen minder betalen, terwijl de logistieke kosten stijgen. Dat is niet in evenwicht en zal ervoor zorgen dat enkele telers op andere gewassen overstappen of er eenvoudigweg mee stoppen. Telers laten hun fruit liever in Costa Rica dan dat ze het tegen verlies exporteren, waardoor prijzen stabiliseren en sommige importeurs, die afspraken met supermarkten voor lage prijzen hebben, worden uitgedaagd. 

Voor meer informatie: 
Raul Romero 
Chestnut Hill Farms
Tel: +1 (305) 592-6969
raulr@chfusa.com 
www.chfusa.com

Publicatiedatum: