Late start Namibisch druivenseizoen

De druivenoogst in Aussenkehr is dit seizoen iets later begonnen, aldus Willem Visser van Silverlands. "We begonnen dit jaar aan het einde van november. De oogst gaat tot nu toe goed en we hebben inmiddels een inhaalslag gemaakt. De eerste druiven, die werden geoogst, waren de Early Sweet Prime. We zijn nu bezig met de Flames en gaan binnenkort beginnen met de rassen ARRRA 13, 14 en 15."

Er werd verwacht dat Europa in december een lastige markt zou gaan zijn. Die prognose lijkt nu uit te komen. "Het is niet zoals voorgaande jaren," zegt Willem. "Brazilië heeft veel fruit naar Europa gestuurd. Peru is later begonnen met fruit van goede kwaliteit. Ook stuurt Chili dit seizoen nauwelijks iets naar de VS wegens zowel een sterke oogst in Californië als de aanhoudende problemen tussen de VS en China."

"Het late begin in Namibië heeft ervoor gezorgd dat we niet het volume kregen dat we in de aanloop naar de kerstdagen hadden willen zien. Als we nu naar de situatie op de markt kijken, is dat  echter misschien niet eens zo erg."

De kwaliteit van de Namibische druiven is erg goed. Er waren slechts weekeindes waarin de temperatuur boven de 40 graden uitkwam. De nachten zijn verder vaak koel geweest, wat voor een geweldige kleur van het fruit heeft gezorgd. Ook was er genoeg neerslag in de Transvaal-regio. Hierdoor zijn de waterreservoirs goed gevuld geraakt, zodat waterschaarste voorlopig geen probleem gaat zijn. Volgens Willem waren er alleen zorgen om lage temperaturen tijdens de bloeiperiode. De teler gaat ervan uit dat het aanvankelijk geraamde volume van 7 miljoen trays van 4,5 kg niet zal worden gehaald. In plaats daarvan zal het volume volgens hem iets lager zitten met ongeveer 6,5 miljoen trays. 

De noordelijke regio's van Zuid-Afrika lopen ook iets later. De teeltgebieden zijn daar nu pas aan het beginnen, zodat er geen sprake zal zijn van overlap met Namibië.

Silverlands probeert zijn druivenexport te verdelen over zowel het Verenigd Koninkrijk en de EU als het Midden-Oosten. Op deze manier is het bedrijf niet uitsluitend afhankelijk van de markten in de EU. Silverlands heeft echter wel nog steeds een aantal belangrijke zakenrelaties met Europese klanten. Dit betreft voornamelijk klanten met een vast programma. Volgens Willem zullen bedrijven die geen programma hanteren een moeilijk jaar tegemoet gaan. Een van de voordelen van Silverlands is het gebruik van bakjes. Alleen een aantal leveranciers in Zuid-Amerika maken gebruik van verpakkingen van 8,2 kg, wat ze een duidelijk voordeel geeft.

Voor meer informatie:
Willem Visser
Silverlands
Tel: +264 63 297359 
Email: wvisser@silverlands.com
www.silverlands.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.