13e internationale seminar Blueberries Consulting

"Spanje moet uitdagingen in groei blauwebessensector aan gaan"

De aanhoudende groei van het aanbod en de wereldwijde toename van de teeltgebieden van blauwe bessen heeft geleid tot meer concurrentie. Dit maakt de training van degenen die zich bezighouden met de teelt van dit fruit onmisbaar. Het gaat namelijk ook nog eens om een sector waarin men te maken krijgt met uiterst precieze processen, waarin telers voortdurend voor uitdagingen komen te staan.

Met dit uitgangspunt organiseerde Blueberries Consulting afgelopen 30 oktober de dertiende editie van het internationaal seminar. De organisatie streeft ernaar kennis en gespecialiseerde informatie te verstrekken aan degenen die betrokken zijn in de teelt en afzet van de blauwe bes, evenals aan degenen die geïnteresseerd zijn in de sector. Bluberries Consulting werkt vanuit de overtuiging dat een blijvende gezamenlijke groei mogelijk is.

Belangrijkste teelt- en consumptiegebieden

Voor velen is de blauwe bes de fruitsoort die "in de mode" is. Dat geldt zowel voor de consumptie als voor de toevoeging van nieuwe teeltgebieden. Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië, Europa en Marokko zijn de belangrijkste teeltgebieden met een globale verdeling van respectievelijk 47 %, 23 %, 16 %, 12% en 2 %.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw was er in de VS in het vorige seizoen sprake van een daling van 5 % in de opbrengsten ten opzichte van het vorige seizoen. Op het zuidelijk halfrond staat Chili nog steeds bovenaan, met in het laatste seizoen een export van meer dan 110.000 ton, volgens gegevens van de Coöperatie van Fruitexporteurs in Chili. In Peru werd in datzelfde seizoen de 48.000 ton overtroffen. Voor het seizoen 2018-2019 wordt er in dit land 75.000 ton verwacht, volgens ramingen van Proarándanos.

In termen van oppervlak blijven de VS, China, Chili en Canada bovenaan staan als de landen met het grootste areaal aan blauwebessenteelt. Nieuwe projecten concentreren zich met name in teeltgebieden in China, Peru, Mexico, Spanje, Marokko en Zuid-Afrika.

De belangrijkste consumptiegebieden zijn Noord-Amerika, Europa en Azië, met een globale procentuele verdeling van respectievelijk 70 %, 22 % en 8 %. Volgens gegevens van specialisten is er in praktisch heel Europa een groei van 25 % waar te nemen, waarbij het opvalt dat wanneer er blauwe bes beschikbaar is, de vraag ook zeer groot is. De aanhoudende groei van de consumptie in Europa heeft grote verwachtingen gewekt, wat ook terug te zien is in het feit dat de teelt op het gehele continent blijft groeien. Zuid-Afrika ontpopt zich als een belangrijke speler op de markt, terwijl Mexico, Marokko en Argentinië zich met technologie en bilaterale overeenkomsten voorbereiden om de concurrentiestrijd op de markt aan te gaan. De ogen van al deze landen zijn gericht op Azië en Europa als de meest aantrekkelijke exportbestemmingen voor de blauwe bes.

"Spanje heeft de verantwoordelijkheid de uitdagingen met betrekking tot de groei van de blauwe bes het hoofd te bieden"

Spanje is het belangrijkste telende land in Europa, met circa 37 % van het volume, gevolgd door Polen (20 %), Duitsland (13 %), Portugal (5%) en Italië (4,5 %). De teelt in Spanje begint aan het einde van de winter in Andalusië, waar het hoogtepunt wordt bereikt in de voorjaarsmaanden, en wordt daarna in de zomermaanden vervolgd in Galicië, Cantabrië en Asturië. De combinatie van het voorjaars- en zomeraanbod betekent een voordeel voor het land.

Spanje is leidend in Europa in het voorjaarsaanbod en is de zesde leverancier ter wereld. "Deze globale positie kent het land een verantwoordelijkheid toe in het aangaan van de nieuwe uitdagingen die de aanhoudende groei moet zich mee zullen brengen. Het gaat dan zowel om uitdagingen op technisch gebied (de toename van de kwaliteit van het fruit en de efficiëntie van de processen) als op commercieel gebied (het overaanbod en de heraanpassing van de afzetnormen)", zeggen ze vanuit Blueberries Consulting.

De organisatie geeft aan dat ze zich ervoor inzetten "de behoeften te identificeren om te kunnen samenwerken in de oplossing van deze problematiek en bij te dragen aan de ontwikkeling van de wereldwijde blauwebessensector".

Presentaties met hoog wetenschappelijk niveau

Het seminar vond plaats in Madrid, waar een grote groep deelnemers, afkomstig uit landen als het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Marokkko, Polen, Nederland, Portugal, Frankrijk, Spanje, Chili en Peru, samenkwam in Hotel Meliá Avenida América. Aanwezig waren vertegenwoordigers van instanties als de ambassade van Nieuw-Zeeland in Spanje, de Regionele Dienst voor Agrifoodonderzoek en -Ontwikkeling (SERIDA) en verschillende universiteiten uit Madrid, evenals onderzoekers, telers, exporteurs, studenten en vertegenwoordigers van bedrijven in de technologie en verkoop van landbouwhulpmiddelen.

De deelnemers toonden grote interesse voor de selecte groep sprekers en de uitwerkingen van hun thema's tijdens het evenement. Vooraanstaande onderzoekers en experts, afkomstig uit de VS, Chili, Duitsland, België, Peru en Spanje, deelden hun kennis en ervaringen. Ze gaven nieuwe en geactualiseerde informatie over de kansen en uitdagingen op de markt, en spraken over genetica, irrigatie, hydrocultuur, plantenvoeding, biostimulanten en groeiregulatoren. Het seminar bood gelegenheid tot interactie en het oplossen van problemen met de aanwezigen, die de noodzaak ervan in zagen zich verder te perfectioneren om concurrerend te blijven op de internationale markten.

Blueberries Consulting bedankt alle aanwezigen voor hun deelname en hun erkenning en waardering voor de kwaliteit van het seminar en de behandelde thema's.

 

Voor meer informatie: contacto@blueberriesconsulting.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.