Ton de Leeuw, AGF Fresh

"Jaarrond zoete aardappelen uit Marokko"

Tholen -  "Het is goed mogelijk om in Marokko jaarrond zoete aardappelen te telen. In de zomer zijn er gebieden nabij Larache aan de Noordkust van Marokko geschikt en in de winterperiode is het gebied rondom Agadir geschikt voor de teelt", vertelt Ton de Leeuw van AGF Fresh. Tot deze conclusie komt hij na grondig onderzoek van de mogelijkheden in Marokko. "Goede gronden zijn dus volop voorhanden, de gemiddelde jaartemperaturen zijn hoog genoeg en irrigatie is altijd mogelijk. Bovendien is handwerk nog altijd goed betaalbaar in Marokko."

Zoete aardappelen zijn geen onbekend gewas in Marokko. "Er worden op Marokkaanse manier al jaren zoete aardappelen geteeld voor de lokale markt. Maar de op Marokkaanse manier geteelde aardappelen houdt onder meer in: ras onbekend, herkomst onbekend, kwaliteit uitgangsmateriaal onbekend. Als de teelt op een meer professionele manier wordt aangepakt, zijn er goede vooruitzichten voor de teelt van zoete aardappelen."

Dat is Ton de Leeuw dan ook van plan. Aankomende donderdag vertrekt hij naar Marokko waar hij in samenwerking met lokale telers een productieplan gaat opstellen. "In een Marokkaans laboratorium groeien op dit moment in vitro gekweekte virus- en bacterievrije plantjes van in Europa veel gevraagde rassen. Met een aantal telercoöperaties zijn afspraken over de teelt gemaakt. De leden van deze coöperaties zijn over het algemeen kleinere telers die nog op een heel natuurlijke manier produceren. Veel handwerk en weinig chemicaliën. Het is een bijzondere manier van samenwerken die ertoe leidt dat ik concurrerend kan produceren", verzekert Ton de Leeuw. "En alles staat onder controle van mij en mijn Marokkaanse team."

Voor meer informatie:
AGF Fresh
Ton de Leeuw
T: 0031 (0)6 53707086
info@agf-fresh.nl
www.agf-fresh.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven