Frank Ocampo, Hagé International

“Momenteel geen vetpot voor ananas en limes”

Tholen – “De markt voor limes is al een paar weken stabiel, terwijl het in augustus en september duwen en trekken is geweest. De aanvoer uit Mexico en Brazilië was normaal, geen grote excessieve aantallen, echter bleven de grote afnames en acties ver weg”, aldus Frank Ocampo van Hagé International. Door de stabiele aanvoer uit beide landen zijn er nauwelijks tekorten geweest, waardoor de prijzen tussen de 5 en 7 euro bleven schommelen. “Sinds eind vorige maand zijn de prijzen meer onder druk komen te staan door wat grotere volumes die vrij zijn gekomen in de spotmarkt. Dit is een gevolg van de lage afnames in programma’s en een wat grotere aanvoer uit Mexico door de goede productie in Martinez de la Torre.”

Geen vetpot
Zelfs met de betere uitbetaalprijzen in de VS heeft het volume naar Europa standgehouden. “Brazilië heeft traditiegetrouw het volume de laatste weken verlaagd en de verwachting is dat eind oktober de grotere volumes weer op de markt komen”, aldus Ocampo. Momenteel schipperen de prijzen voor Mexicaanse limes rond de €5,- en dit zal de komende weken zo blijven. “Het is op het moment geen vetpot voor de productgroep, maar men kan ervan leven. De verwachting voor de komende weken is dat de markt nagenoeg hetzelfde zal blijven, mits de vraag zal toenemen en de prijzen stijgen maar dan moet de markt weer gedeeld worden met Braziliaans product.”

“De limesmarkt is ieder jaar weer anders, ondanks de gecontroleerde teelt in Brazilië en Mexico kan men er niet vanuit gaan dat de prijzen en aanvoer hetzelfde zullen zijn het jaar daarop. Gezien de verwachtte export van zowel Brazilië als Mexico voorzie ik geen grote prijsstijging voor limes de komende weken”, zegt Frank.

Ananas
“De verwachte prijsstijging voor ananas door de stakingen in Costa Rica vorige maand, zijn niet gevoeld. Mede door de grote aanvoer en slechte verkoop in de zomermaanden is de voorraad altijd surplus gebleven de afgelopen weken. Veel importeurs waren positief gestemd door de stakingen en hoopten op prijzen tussen de 9 a 10 euro op de vrije markt. De prijzen waren op zijn hoogst €7.50 voor maat 10/9/8, €8.50 voor 7/6/5, maar meer zat er ook niet in. Momenteel komen er links en rechts wat dubbele aantallen binnen. Dit is handel die niet was verladen was. Hierdoor zullen de prijzen in de markt weer variëren tussen de 5 en 8 euro. De ananas met lage prijzen zal voornamelijk oud fruit zijn dat met de nieuwe vracht meekomt, of oude voorraad-on-stock”, vertelt Frank.

Overschot
De goede verse ananas zal wel kostendekkend blijven zowel in de programma’s als in de vrije markt. “Echter zal het vertraagde overschot wel zorgen voor een benchmark die niet reëel is en ook niet mee zal helpen met het verkrijgen van de juiste prijs in de markt”, aldus de importeur. De verwachting is dat de prijzen de komende weken stabiel blijven. Dit jaar is in vergelijking met de voorgaande twee jaren erg slecht qua algemene verkoop in Europa. De hoge volumes en lage vraag hebben ervoor gezorgd dat de kostprijs moeilijk realiseerbaar was, en dit jaar zal het niet meer goed komen.”

De verwachting voor 2019 ziet er voor ananas ook somber uit. Rederijen verhogen hun prijzen voor heel centraal Amerika wat effect zal hebben op meloenen en ananas uit deze regio. Daarnaast is de productie in Costa Rica ook gestegen. “Een aantal grote telers blijft ongestoord doorgaan met het stekken van nieuwe plantages, ondanks dat er geen ruimte meer is op de markt. Met dit in het verschiet zullen de importeurs goed moeten opletten wat zij importeren om de prijs in de programma’s kostendekkend te houden en op de vrije markt een stabiele prijs te kunnen blijven handhaven. Met prijzen van €5,- is niemand gemoeid en weken waarin de prijs boven de €10,- euro is, zullen ook schaarser worden. Het bijkomend fenomeen is dat Panama de laatste weken ook actiever in de markt zit. De kwaliteit van het Panamees product is in sommige gevallen zelfs beter dan de Costa Ricaanse ananas”, besluit Frank.

Voor meer informatie:
Frank Ocampo
Hagé International
Spoorwegemplacement 1
2991 VT Barendrecht
+31(0)180 648 765
F.ocampo@thegreenery.com 
www.hage-international.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven