Dankzij selectie minder problemen met acrylamide in aardappelen

Aardappelen kunnen worden geclassificeerd op basis van textuur of smaak, maar ook met betrekking tot de mogelijke ontwikkeling van acrylamide na het koken. Op deze manier kunnen de meest geschikte aardappelrassen worden geselecteerd. Het Italiaanse Sicural, een geaccrediteerd laboratorium, biedt deze service aan telers, verwerkers en kennisinstellingen.

"Een recente EU-vordering vermeldt de acrylamide niveaus in bepaalde soorten voedsel die een risico vormen. Het gaat om verbindingen na het koken dat begint bij precursoren zoals het reduceren van suiker asparagine. De reducerende suikers waaraan bijzondere aandacht moet worden besteed, zijn glucose, fructose en maltose. Het is een belangrijk aspect waar alle spelers in de sector rekening mee moeten houden. Aardappelen lopen namelijk het grootste risico", zegt Silvia Zuccherelli van Sicural.

Al op het veld kunnen er rassen worden geselecteerd die minder onderhevig zijn aan de vorming van acrylamide. 

"Er worden studies uitgevoerd om bepaalde resultaten te leveren. Met onze analyse kunnen we de hoeveelheid aan aanwezige precursoren vaststellen zodat we preventief kunnen handelen en kunnen verifiëren of we binnen de wet opereren."

Sicural is door Accredia geaccrediteerd om ook in andere producten, zoals koffie, acrylamide te detecteren.

Contact:
Sicural
Via Dismano 2855,
47522 Cesena (FC)
Tel.: (+39) 0547/377303
Email: laboratorio@sicural.it
Web: www.sicural.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven