82 miljoen ton volgens de FAO

Wereldproductie van tropisch fruit zal stijgen in 2014

De wereldproductie van tropisch fruit zal in 2014 de 82 miljoen ton bereiken, volgens schattingen van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Dit cijfer betekent een jaarlijkse toename van 1,7% ten opzichte van de basisperiode 2004. 78% van de stijging heeft betrekking op de belangrijkste vruchten (mango, ananas, avocado en papaja) en 22% op het secundaire fruit (lychee, rambutan, guave...).

90% van het tropisch fruit wordt geproduceerd in ontwikkelingslanden. De internationale handelsschatting van dit fruit is echter moeilijk te kwantificeren. De tropische fruitproductie helpt in ieder geval banen te creëren, het inkomen van telers en de voedselzekerheid te verhogen en armoede te verminderen.

In het algemeen ziet de vraag naar vers tropisch fruit er gunstig uit, omdat naar verwachting het importvolume van het belangrijkste fruit met 24% zal toenemen. Voorspellingen geven aan dat tegen 2013 de aankopen 3,6 miljoen ton zullen bedragen en hiervan zal 2,6 miljoen ton (81%) naar de ontwikkelde landen gaan. De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn goed voor 70% van de tropische import. Daarna volgt Japan.

Producenten en exporteurs
De belangrijkste producenten van mango zijn India, Thailand en Mexico. Voor de ananas zijn dat de Filipijnen, Thailand en China. De avocado wordt in Mexico, Indonesië en de Verenigde Staten geproduceerd. In India, Brazilië en Mexico wordt de papaja meestal geproduceerd. Wat betreft het tropische fruit dat als 'secundair' gezien wordt, is de productie geconcentreerd in de Filipijnen, Indonesië en India. De grootste mango-exporteurs zijn Mexico, India en Brazilië. Voor de ananas zijn dat Costa Rica en de Filipijnen. Chili, Mexico en Israël leiden de expedities van avocado's en papaja's. De markt wordt gedomineerd door Mexico, Maleisië en Brazilië. De export van de secundaire tropische vruchten richt zich op drie gebieden: Hong Kong, Thailand en Maleisië.

Vraag
De tropische fruitmarkt is aanzienlijk veranderd en nu is zijn prijs (altijd hoger dan dat van traditioneel fruit) niet gebaseerd op de nieuwigheid, maar op de kwaliteit van het product. Wat niet is veranderd, is het effect van de transportkosten op de eindwaarde van het fruit. In die zin leiden de olieprijsstijgingen tot een lagere nettowinst voor de producerende landen.

In 2014 gaven FAO-projecties aan dat de vraag zal groeien, terwijl er al uitstekende cijfers in het vorig decennium werden behaald. Niet de prijs, maar de kwaliteit van het fruit zal in de toekomst de keuze van importerende landen beïnvloeden. In een globale markt die elke dag meer bevoorraad raakt, maakt de kwaliteit het verschil. Daarom zullen producenten in de export investeren: verbetering van de na-de-oogstbehandeling, de opslag, het koeltransport en de logistiek.

De factor die de export van tropisch fruit zou kunnen beperken, zijn gezondheidszaken. Importeurs moeten een aantal gezondheids- en veiligheidseisen naleven, die de import van tropisch fruit in hun markten bepalen. Toch zorgen lokale telers (vooral Europese) ervoor dat exporteurs de protocollen constant blijven schenden. Ze meldden ook tekortkomingen in de etikettering en traceerbaarheid.

Mango
FAO schat dat de mango-oogst rond de 28,8 miljoen ton zal liggen in 2014. Dat wil zeggen 35% van de wereldproductie van tropisch fruit. 69% van de totale hoeveelheid zal in Azië en in het Stille Oceaangebied (India, China, Pakistan, de Filipijnen en Thailand) worden verkregen, 14% in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (Brazilië en Mexico) en 9% in Afrika. De mangoproductie in de ontwikkelde landen (de Verenigde Staten, Israël en Zuid-Afrika) wordt geschat op 158.​​000 ton.

De voorspellingen van de VN zetten India neer als 's werelds grootste mangoproducent met 40% van de totale oogst (11,6 miljoen ton). Mexico's productie zal toenemen tot 1,9 miljoen ton (500.000 meer dan in 2004). De wereldimport van de mango zal 1,4% toenemen in 2014, wat neerkomt op 844.246 ton. De belangrijkste landen die naar dit fruit vragen, zijn de Verenigde Staten en de Europese Unie. De netto-aankopen van de EU zullen per jaar ongeveer 2,5% toenemen, totdat ze in 2014 de 223.662 ton bereiken. Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk lopen voor op Spanje qua aankoopvolume. Ondertussen zal de Amerikaanse import met 1% per jaar toenemen totdat ze de 309.115 ton bereiken.

Ananas
De ananasproductie zal naar verwachting in 2014 de 18,7 miljoen ton halen, waarmee het 23% van de wereldwijde tropische fruitoogst vertegenwoordigt. Azië/het Pacifisch gebied is goed voor 46% van het totaal. Het grootste deel hiervan gaat echter naar de verwerking en niet naar de export van vers fruit. De verse ananas wordt het meest geleverd door Latijns-Amerika (Costa Rica), dat 29% van dit fruit in de wereld produceert.

Ook de Afrikaanse ananasoogst zal toenemen en zal naar verwachting 16% van de productie vertegenwoordigen. De FAO verwacht dat de ananasoogst in de ontwikkelingslanden zal afnemen. De daling, die zou worden geregistreerd in de Verenigde Staten, zou te hoog zijn om te worden gecompenseerd door de verhoogde productie van Oostenrijk en Zuid-Afrika. De jaarlijkse reductie zal tot aan 2014 groter zijn dan 2%, vergeleken met het basisjaar 2004. De wereldimport van ananas zal tot aan 2014 ook omhoog gaan, namelijk 1,7% tot aan de 1,5 miljoen ton. De Verenigde Staten is de grootste importeur van verse ananas met een vraag van 38% (586.000 ton).

Avocado
Volgens de FAO-projecties zal de avocado-oogst in 2014 zo'n 3,9 miljoen ton bedragen en zal meer dan 86% zich in de ontwikkeleningslanden afspelen. Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zullen de belangrijkste producerende landen ter wereld zijn, dankzij Chili, omdat dat een van de grootste avocado-exporteurs is.

Wat betreft de import: in 2014 wordt 430.128 ton verwacht (+2% per jaar). De ontwikkelingslanden zullen hun marktaandeel behouden, waarmee ze meer dan 86% van de avocado's absorberen. Het aankoopvolume van opkomende landen (na 12% te zijn gegroeid in de afgelopen jaren) zou jaarlijks met 2% afnemen. De Verenigde Staten en Frankrijk zullen 's werelds grootste avocado-importeurs zijn in 2014 met 41% en 27% van het totaal.

Papaja
De toename van de papaja-oogst was het laatste decennium spectaculair. Brazilië en India zijn de landen met de grootste toenamepercentages van respectievelijk 6% en 19%. De productie zal naar verwachting blijven stijgen tot 2014 en zal de 13 miljoen bereiken. Tot aan 2014 zal de papaja-import toenemen met 5,6% en de 363.717 ton bereiken. De Verenigde Staten zal de importmarkt leiden met een volume van 134.445 ton, terwijl de EU-landen 12% van het totaal zullen bereiken.

Source: Valenciafruits


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven