Tholen -Als de uienexport net zo zou verlopen als vorig seizoen krijgen we te maken met een rustige tweede helft. "Vorig jaar was voor de Kerst bijna 700.000 ton weg. Nu vallen de opbrengsten nog zwaarder tegen dan eerst verwacht, waardoor we verwachten dit jaar niet meer dan 750.000 ton aan product beschikbaar te hebben", vertelt Eric Moerdijk van sorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp, die het lastig vindt een voorspelling te geven voor het vervolg van het seizoen. "De hoge prijzen kunnen ook een remmende werking hebben op de export, maar aan de andere kant zijn de opbrengsten in bijna heel Europa lager dus liggen er zeker voldoende kansen. Nu hikken behoorlijk wat overzeese markten tegen een prijsverhoging aan en wordt er gezocht naar alternatieven in omringende landen."
 
 
"Met deze hoge prijzen moet je ook oppassen voor panieksituaties dat je niet in één keer met dure uien zit, die je niet kwijt kunt. Afgelopen week zijn er behoorlijk wat verladingen geweest voor Afrika en was het wat drukker, maar nu is het in één keer weer een stuk rustiger. Gelukkig hebben we vorige week een stap kunnen maken in de baalprijs, want stijgende telersprijzen en een stabiele baalprijs is op den duur een onhoudbare situatie", vervolgt Eric. De huidige baalprijzen liggen momenteel op een niveau tussen de 20-22 cent voor de drielingen, 27-28 cent voor de middels en 35-36 cent voor de grove uien en de supers.
 
"Met name in het zuidwesten, maar ook in de rest van het land is de sortering behoorlijk fijn. Het zal een stuk lastiger worden dit seizoen om goed van de middelsortering af te komen. Wel vind ik de vraag naar de supers ten opzichte van grof op dit moment niet eens zo bijzonder lopen. Telers met kwalitatief goede grove uien zullen in veel gevallen voor de lange bewaring gaan. Maar niemand die nu al weet hoe het seizoen gaat lopen, dus dat zorgt voor de nodige spanning. Vorig jaar zijn we natuurlijk heel laag geëindigd, dus dat is ook in financieel opzicht toch een flinke omschakeling handel en de verwerkers", besluit Eric.
 
Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455TK Nieuwdorp
Tel: 0113-612845
eric@monie.nl
www.monie.nl