Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ine Potting: "70% extra aanvoer ten opzichte van 2017 was te veel van het goede"

Marktherstel avocado's na groter dan verwacht overaanbod

Tholen - De ongekende groei van de avocadomarkt ten spijt, deze zomer was het aanbod even te groot op de Europese markt. Een dramatisch prijsniveau van 3-4 euro was het gevolg. Inmiddels is de markt weer aangetrokken en maakt de sector zich op voor een septembermaand met de nodige tekorten. "Vooraf was aangegeven dat er 30% meer avocado's naar Europa zouden komen. Dat was fors, maar met de jaarlijks groeiende vraag van 15 tot 20% best te behappen geweest. De aanvoer viel echter 70% hoger uit", verklaart Ine Potting van Scherpenhuizen. "Dat er meer avocado's zouden komen, wist iedereen, maar zoveel meer was voor iedereen een verrassing."


 
"In de productielanden was helemaal niks mis gegaan. Alle landen hadden een on-year en dat resulteerde in dit gigantische overaanbod, wat niemand had voorspeld. Daarbij ging de export vanuit Peru later van start, waardoor men de containers in minder weken moest concentreren", vervolgt Ine. "Traditiegetrouw is de prijs in juni altijd wat lager, maar tegen dit extra volume viel niet aan te verkopen. Vervolgens zie je veel mensen opduiken die ook een graantje van het groene goud willen meepikken, maar daar helemaal geen klanten voor hebben. En een kat in het nauw maakt rare sprongen. Prijzen die door deze mensen worden afgegeven, worden vervolgens wel als referentie gezien en dan zie je dat prijzen sneller dalen dan dat ze stijgen."
 
Wake up call?
Op de vraag wat de sector kan doen om dergelijke situaties van overaanbod te voorkomen, antwoordt Ine: "Men zal in Peru en Zuid-Afrika een plan van aanpak moeten maken om niet alles tegelijk op de markt te brengen. Laat deze zomer een wake up call zijn. De vraag naar avocado's blijft echt nog wel 15-20% per jaar groeien, maar de productiegroei moet wel in verhouding zijn. Er zal een plan moeten komen om de aanvoer te spreiden en een maximaal volume per week af te sturen."
 
Inmiddels is de markt zich weer aan het normaliseren en beweegt de prijs zich weer richting de 9 euro. "Er is momenteel erg weinig product beschikbaar, de voorraden zijn op en met name de kleine maten zijn er tekort. Als het geen vakantie was geweest, waren de prijzen veel harder aangetrokken. Ik voorzie dat september een hele lastige maand gaat worden qua beschikbaarheid. Peru en Zuid-Afrika zitten aan het einde van hun seizoen en Chili stuurt nog niks naar Europa. Die prijzen gaan echt wel weer oplopen!"

Voor meer informatie:
Ine Potting
Scherpenhuizen
Mob: 06-10064341
i.potting@scherpenhuizen.nl
www.scherpenhuizen.nl