Zal de verwoestende vorst in Italië het seizoen van 2018 beïnvloeden?

Spaans steenfruit dit seizoen mogelijk per trein naar China

De vorst van afgelopen week zal de hoeveelheid extra vroege nectarine en perzik in Murcia, een van de belangrijkste teeltzones van Spanje, tot 20.000 ton doen slinken. Toch zijn de voorspellingen op het moment dat de oogst in deze regio vergelijkbaar zal zijn met die van het seizoen van 2017.

Het platteland van Murcia heeft deze winter voldoende kou gehad, hetgeen zorgt voor een oogst met een omvang vergelijkbaar aan die van vorig jaar en een uitstekende kwaliteit van het fruit.

In Italië wordt bevestigd dat de vorstschade zeer ernstig is met in de regio Puglia schade aan 100 % van het extra vroege fruit en in Campania aan minstens 60 %. Dit zal echter zeker tot gevolg hebben dat er minder aanwezig is op de markt op het moment dat het seizoen van Murcia begint, waardoor de druk op de prijzen waarschijnlijk minder wordt.Vorig jaar had de Spaanse sector van steenfruit te maken met zware tegenslag met betrekking tot de vraag en de prijzen op de markt na al 3 moeilijke seizoenen achter de rug te hebben gehad. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een plotselinge stilstand kwam in de groei op het gebied van aanplanten en dat er meer wordt ingezet op de omschakeling op andere rassen.

"Hoewel velen het vergeten lijken te zijn, blijft het Russische veto een van de belangrijkste oorzaken voor de crisis in deze sector", zegt Joaquín Gómez, directeur van Apoexpa. Spaanse exporteurs verzonden ongeveer 30 % van de perziken, nectarines en paraguaya's naar Rusland. Noch China, noch de overige door de EU voorgestelde markten kunnen op dit moment die hoeveelheden ontvangen aangezien de procedures voor het openstellen van markten te langzaam verlopen. Er zullen vele jaren voorbij moeten gaan voordat we een markt als de Russische zullen kunnen vervangen", geeft hij aan.

Joaquín Gómez laat weten dat de Spaanse sector, in contact met de Italiaanse, verwacht een belangrijke logistieke vooruitgang te zullen boeken voor de export van steenfruit naar China door middel van een spoorwegroute. 

"We zouden een belangrijke kwalitatieve vooruitgang boeken. Hoewel luchtzendingen ondanks de hoge kosten een alternatief zijn voor lange reizen per schip, verplicht het protocol dat we met de Chinese autoriteiten hebben ons om een koudebehandeling van 15 dagen uit te voeren voordat we het fruit verzenden. Als we overgaan op verzending per trein, kunnen we deze koudebehandeling gedurende het transport uitvoeren, waardoor de transittijd uiteindelijk vergelijkbaar zou zijn met die van het vervoer per vliegtuig (de 15 dagen van koudebehandeling voorafgaand aan het vervoer meegerekend), maar dan tegen veel lagere prijzen. Dit jaar zal de sector echter ook kunnen rekenen op meer directe vluchten naar Peking, Shanghai en Hong Kong".

Aan de andere kant zegt de vertegenwoordiger van Apoexpa dat "we ons als sector moeten opstellen en reorganiseren ten opzichte van de oneerlijke handelspraktijken van Europese tussenpersonen die voor grote supermarktketens werken. Die leiden namelijk tot verkopen met verlies, waardoor de sector veel schade berokkend wordt. We moeten leren van wat vorig jaar gebeurd is".
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.